Veel kinderen op de basisschool hebben al een mobieltje. Op de middelbare school heb je een mobiel zelfs nodig voor school om je rooster te bekijken en het huiswerk te checken. Het is superleuk om foto’s te maken, spelletjes te spelen en natuurlijk met vrienden te chatten. Maar, voordat je er eentje krijgt, zijn er een paar dingen die je moet weten! Bijvoorbeeld hoe duur is een mobiel?
Soorten mobieltjes
Er zijn allerlei soorten mobieltjes. Sommige zijn heel simpel en anderen kunnen echt van alles. Je hebt mobieltjes waarmee je vooral kunt bellen en berichtjes sturen, maar er zijn ook smartphones. Daarmee kun je ook internetten, muziek luisteren, foto’s maken en apps downloaden. Denk goed na over wat jij allemaal met je telefoon wil doen.
Welk abonnement past bij jou?
Er zijn twee manieren om voor je telefoon te betalen:
- Prepaid: Hiermee koop je eerst beltegoed. Is je tegoed op? Dan moet je nieuw tegoed kopen voordat je weer kunt bellen of appen.
- Abonnement: Hierbij betaal je elke maand een vast bedrag. Je kunt dan bellen, sms’en en internetten. Maar let op: als je meer gebruikt dan wat in je abonnement zit, kan het extra geld kosten!
Er zijn veel verschillende soorten abonnementen. Bijvoorbeeld hoeveel data je per maand mag gebruiken en hoeveel jaar je het abonnement laat lopen. Meestal is het zo dat hoe langer je een abonnement afsluit, hoe goedkoper het is.
Oops… ongelukjes gebeuren
Stel, je laat je telefoon vallen en je scherm breekt. Of je hebt per ongeluk te veel filmpjes gekeken en nu is je internet-tegoed op. Wie betaalt dat dan? Jij, je ouders, of allebei een beetje?
Het is slim om met je ouders te praten over je mobiel. Maak samen afspraken (net zoals over zakgeld en kleedgeld). Wie betaalt er als je telefoon kapot gaat? En wat als je te veel internet hebt gebruikt? Als je goede afspraken maakt, kom je niet voor verrassingen te staan.