Skip to main content

Hoeveel zakgeld verdien ik?

Zakgeld is een geldbedrag dat ouders aan kinderen geven. Zakgeld wordt ook wel leergeld genoemd. Dat betekent dat je met je zakgeld kunt leren omgaan met geld. Zodat je later, als je zelf geld gaat verdienen, beter weet hoe je verstandig met je geld om kunt gaan. Krijg jij zakgeld? Dan is het belangrijk dat je samen met je ouders afspraken maakt wat je met het zakgeld allemaal moet en mag doen. Wanneer en hoeveel zakgeld krijg je? Moet je sparen? Mag je het geld overal aan uitgeven? Krijg je het zakgeld contant of wordt het op je bankrekening gestort? Je kunt deze afspraken samen opschrijven in een Zakgeldcontract. Dan weten jullie allebei wat jullie rechten en plichten zijn.

Hoeveel zakgeld kinderen krijgen, is van verschillende factoren afhankelijk. Wat moet je bijvoorbeeld allemaal van het zakgeld kopen? Als je alle verjaardagscadeaus zelf moet betalen, dan krijg je misschien meer zakgeld dan iemand die dit niet zelf hoeft te betalen. Of misschien krijgt iemand veel zakgeld, maar moet diegene hier een groot bedrag van sparen. Het ligt aan de afspraken die je samen met je ouders hebt gemaakt. Vind je dat je te weinig zakgeld krijgt? Maak dan een duidelijk overzicht met alle inkomsten en uitgaven. Dan kun je aan je ouders laten zien waarom je vindt dat je te weinig krijgt. En misschien kun je ook nog andere manieren bedenken om aan geld te komen.

In dit overzicht staan richtlijnen voor zakgeld bedragen voor de kinderen op de basisschool.

Deze bedragen willen natuurlijk niet zeggen dat je dit moet krijgen. Je kan het overzicht gebruiken om met elkaar in gesprek te gaan.

Ook interessant voor jou:
bijbaantje

Wanneer mag je een bijbaantje?

wat-betekent-zwart-werken

Wat is zwart werken?

geld verdienen

Hoe kan je geld verdienen?