Skip to main content

Waar kan ik pinnen?

Geld pinnen uit een betaalautomaat kan op heel veel plekken. Maar heb je ooit gedacht waar de meest afgelegen geldautomaat ter wereld zou kunnen zijn? Als je Antarctica hebt geraden, heb je het goed! Ja, zelfs op de koudste en meest afgelegen plek op aarde is er soms contant geld nodig.

De meest afgelegen geldautomaat staat op Antartica

Maar waarom staat er in hemelsnaam een geldautomaat op Antarctica? Nou, dat komt door het McMurdo Station. Dit station is een belangrijke plek op Antarctica. Mensen die hier werken en onderzoek doen, hebben soms dingen nodig. En in de zomer, wanneer er ongeveer duizend mensen zijn, gaan sommigen naar winkels om spullen te kopen. Zo’n geldautomaat is dan best handig! (leestip: Ken jij deze betaalvormen al?)

Er zijn nog veel meer interessante weetjes over geldautomaten:

Een betaalautomaat van goud

Wie had gedacht dat geldautomaten goud konden uitspugen? In het luxueuze Emirates Palace hotel in Abu Dhabi staat de eerste vergulde machine, die maar liefst 320 gouden items kan uitgeven. Er zijn nu twintig van deze glimmende machines verspreid over drie continenten.

Een drijvende betaalautomaat

In Kerala, India, vind je de eerste drijvende geldautomaat. Geïnstalleerd op een veerboot die tussen Ernakulam en Vypeen vaart, stelt het de bewoners van het meest dichtbevolkte gebied in Azië in staat om geld op te nemen terwijl ze over het water varen.

Een betaalautomaat op grote hoogte

Als je ooit bij de Pak-Chinese grens bent en contant geld nodig hebt, heb je geluk. De Nationale Bank van Pakistan heeft de wereldrecordhoudende geldautomaat geïnstalleerd op de Khunjerab Pass, een indrukwekkende 4.693 meter boven de zeespiegel.

De eerste geldautomaat ter wereld

’s Werelds allereerste geldautomaat werd in 1967 gebouwd en geïnstalleerd in een Barclays-filiaal in Enfield. En werd uitgevonden door John Shepherd-Barron.

Ook interessant voor jou:
betaalautomaat

Amber alert op pinautomaat

pinnen-betaalautomaat

Wie maakt de pincodes?

Geschiedenis van het pinnen

Pinnen. Hoe werkt dat nu?