Skip to main content

Hoe werkt een geldautomaat?

Iedereen heeft ze wel eens gezien: geldautomaten. Maar wat zijn het precies en waarom zijn ze zo handig? Laten we het eens bekijken!

Je kan altijd pinnen bij een geldautomaat

Geldautomaten, ofwel pinautomaten, zijn machines waar je met een pasje geld uit kunt halen. Vroeger, als je geld nodig had, moest je naar de bank gaan en daar in de rij staan om contant geld te krijgen. Maar dankzij geldautomaten kun je nu dag en nacht, 7 dagen per week, overal geld pinnen. Super handig!

Hoe werkt een geldautomaat?

Simpel:

  • Je stopt je bankpas in de geldautomaat.
  • Je toetst je pincode in (dat is een geheime code die alleen jij weet).
  • Je kiest hoeveel geld je wilt hebben.
  • De automaat geeft je het geld en je pasje terug.
  • Naast geld opnemen, kun je bij sommige automaten ook andere dingen doen. Bijvoorbeeld je saldo bekijken, of geld storten.

Hoe wordt een geldautomaat gevuld?

Maar waar komt dat geld vandaan? Nou, de bank vult regelmatig de geldautomaten bij. Dat doen speciale medewerkers die met beveiligde auto’s het geld brengen. Geldautomaten zijn er in veel soorten en maten. Je ziet ze op straten, in winkelcentra, bij supermarkten en zelfs op hele bijzondere plekken, zoals op Antarctica!

Pin veilig!

Het is wel belangrijk om altijd voorzichtig te zijn bij een geldautomaat. Verberg je pincode als je die intoetst en let goed op je omgeving. Waarom moet je veilig pinnen?

Dus, de volgende keer als je geld nodig hebt en je ziet een geldautomaat, weet je precies hoe het werkt en waarom het zo’n handig ding is!

Ook interessant voor jou:
betaalautomaat

Amber alert op pinautomaat

waarom-heeft-een-pincode-4-cijfers

Waarom heeft een pincode 4 cijfers?

hoe-moet-je-pinnen

Hoe werkt een pinautomaat?