Skip to main content

Wat is een watermerk?

Als je een bankbiljet tegen het licht houdt, dan zie je een afbeelding. Dit is een watermerk. Maar wat is een watermerk? Een watermerk is één van de echtheidskenmerken van een bankbiljet.

Om een watermerk te maken moet je papier dunner of dikker maken op een bepaald gedeelte. Als het papier dikker wordt gemaakt, dan krijg je een donkerder effect. Is het papier dunner, dan krijg je een lichter effect. Deze effecten zie je als je het papier tegen het licht houdt.

Prinses Europa

Het watermerk is een speciaal kenmerk in het papier van het biljet. Het is er om ons te helpen echte biljetten te onderscheiden van valse biljetten. Je ziet het watermerk het beste als je het biljet tegen het licht houdt.

Maar wie is die mysterieuze vrouw die je in het watermerk van de eurobiljetten ziet? Dat is prinses Europa! Ze is niet zomaar een prinses. Ze komt uit oude Griekse verhalen en is heel beroemd. De naam van ons continent, Europa, komt zelfs van haar naam!

Europa was een prachtige prinses waar de oppergod Zeus verliefd op werd. Om haar hart te winnen, veranderde Zeus zichzelf in een witte stier en nam haar mee op een groot avontuur over de zee.

Ook interessant voor jou:
oude munten

Wanneer werden de eerste munten gemaakt?

Eurowijsheidjes|Eurowijsheidjes|Welke kleur heeft een spaarvarken Eurowijsheidjes|Eurowijsheidjes welk biljet wordt het meeste vervalst

Eurowijsheidjes: weet jij de antwoorden op deze geldvragen?

Eurowijsheidjes De ribbeltjes op munten

De ribbeltjes op de euromunten