Skip to main content

Wat is ruilhandel?

Lang geleden, toen grote steden en technologie nog niet bestonden, leefden mensen in knusse dorpjes. Ze hadden geen supermarkten om de hoek of winkels waar ze kleren konden kopen. Nee, ze zorgden zelf voor hun eten en kleren. Ze plantten hun eigen groenten en granen en hielden dieren voor melk en vlees.

Problemen? Tijd om te ruilen!

Stel je voor dat je koe ineens weg was of dat ze niet meer leefde. Wat dan? Melk, groenten en vlees waren heel belangrijk! In plaats van naar een winkel te gaan, ging je naar je buurman of een ander dorpsgenoot. Misschien konden jullie wel ruilen: vier van jouw schapen voor één van zijn koeien. Of misschien zou hij wel een van zijn kippen willen ruilen voor verse groenten uit jouw moestuin. Als je goed was in potten bakken maar koude voeten had, kon je jouw prachtige pot ruilen voor warme sokken of een trui. Dit noemen we de ‘ruilhandel’.

Ruilhandel nu

Je zou denken dat dit oude systeem helemaal is verdwenen. Maar nee, we doen het nu nog steeds! Veel kinderen (en ja, ook volwassenen) ruilen dingen zoals videogames, stickers of voetbalkaarten. Ruilen is een leuke manier om iets nieuws te krijgen zonder je geld te gebruiken. Maar onthoud: ruilen is een kunst! Het is belangrijk om eerlijk te zijn en ervoor te zorgen dat beide partijen blij zijn met de ruil.

Ook interessant voor jou:
wanneer-komt-de-digitale-euro

Wanneer komt de digitale euro?

waar zijn guldens gebleven

Waar zijn guldens gebleven?

geld als een magneet

Proefjes met munten