Skip to main content

Wat is armoede?

Misschien heb je het al weleens gehoord of gelezen. In Nederland leeft 1 op de 9 kinderen in armoede. Maar wat is armoede nu eigenlijk? Je leeft in armoede als je ouders te weinig geld hebben voor de belangrijkste zaken die iedereen nodig heeft. Zoals bijvoorbeeld eten, drinken en kleding. Maar denk ook aan het zorgen voor een plek waar je kan wonen.

Wat gaat er mis?

Als mensen arm zijn betekent dat niet altijd dat ze niet goed kunnen omgaan met geld. Soms hebben ze geen werk of zijn ze ziek. Het kan ook dat ze te weinig geld verdienen of schulden hebben. Het kan dus aan heel veel zaken liggen.

De voedselbank

Het is natuurlijk heel erg als mensen niet genoeg geld hebben om eten te kopen. De voedselbank is een organisatie die mensen helpt die tijdelijk niet genoeg geld hebben om eten te kopen. Ze zorgen ervoor dat deze mensen wekelijks een voedselpakket krijgen, zodat niemand honger hoeft te lijden. Om in aanmerking te komen voor de voedselbank zijn er bepaalde voorwaarden. Bijvoorbeeld hoeveel geld je maandelijks overhoudt na het betalen van je vaste lasten. Maar onthoud goed: er is absoluut geen reden om je te schamen als je hulp nodig hebt van de voedselbank. Iedereen kan wel eens door een moeilijke periode gaan. Het is juist fijn dat er een plek is waar je tijdelijk ondersteund wordt, totdat je je geldzaken weer op orde hebt.

Het effect van armoede

Naast weinig te eten hebben betekent het ook dat kinderen daardoor vaak niet kunnen sporten, mee op schoolreisje kunnen of dat er geen geld is voor het vieren van een verjaardag. Gelukkig kan je hiervoor wel een bijdrage vragen bij de gemeente.

Wil je helpen?

Stichting Jarige Job zorgt ervoor dat ieder kind in Nederland toch een verjaardag kan vieren. Maar ze kunnen jouw hulp ook goed gebruiken. Misschien kan je met jouw klas een actie opzetten. Of je kan jouw spreekbeurt houden over Stichting Jarige Job, zodat meer kinderen weten wat het is.

Op de site van de Kinderombudsman kan je vragen stellen over het onderwerp armoede en nog veel meer andere onderwerpen.

Ook interessant voor jou:
de bedenker van belastingen

Wat is belasting?

hoe-krijg-je-munten-glimmend

Hoe krijg je munten glimmend?

hoe-worden-munten-gemaakt

Hoe worden munten gemaakt?