Skip to main content

Wanneer komt de digitale euro?

In 2023 stelde de Europese Commissie een idee voor over hoe een digitale euro eruit zou kunnen zien. Het doel is zorgen dat iedereen makkelijk, veilig en goedkoop digitaal kan betalen in heel Europa. Het onderzoek hiernaar is bijna klaar en als de leiders van de Europese Centrale Bank (ECB) akkoord gaan, gaan ze deze digitale euro verder uitwerken en testen. Dit alles moet natuurlijk ook passen binnen de wetten van Europa, en daar wordt tegelijkertijd aan gewerkt. Als alles klopt, beslissen ze of en wanneer deze digitale euro er echt komt. De ECB helpt hierbij door advies en informatie te geven.

Wie werken er allemaal aan de digitale euro?

De ECB werkt samen met veel verschillende mensen en organisaties aan de digitale euro. Ze willen namelijk zeker weten dat deze nieuwe munt goed werkt voor iedereen. Daarom praten ze met beleidsmakers, wetgevers, bedrijven, en zelfs met gewone burgers. Er zijn zelfs speciale groepen en bijeenkomsten waar ze overleggen en waar iedereen zijn mening kan geven. Ook houdt de ECB Europese leiders op de hoogte en organiseert het discussies om te horen wat iedereen denkt.

Wat is het voordeel van de digitale euro?

Met de digitale euro kun je makkelijk betalen, overal in Europa. Of je nu iets koopt in een winkel, online of aan een vriend geld geeft. Het is een veilige manier van betalen die iedereen kan gebruiken. Net als contant geld, maar dan digitaal. Hierbij is jouw privacy heel belangrijk: je gegevens worden niet zomaar gedeeld en bij sommige betalingen zelfs helemaal niet. En het mooie is: iedereen krijgt toegang tot deze munt. Ook als je niet zo handig bent met computers of geen bankrekening hebt. Winkels? Die moeten de digitale euro straks zelfs accepteren! Zo zorgen we dat iedereen mee kan doen in deze digitale wereld.

Ook interessant voor jou:
kunnen-honden-geld-ruiken

Kunnen honden geld ruiken?

Hoe werkt een kluis

Hoe ziet een kluis eruit?

welke-metalen-zitten-in-de-munten

Welke metalen zitten in de munten?