Skip to main content

Waar koop je aandelen?

Misschien heb je wel eens horen praten over ‘aandelen kopen’. Maar wat betekent dat nou eigenlijk? En hoe werkt dat? Waar koop je aandelen?

Vroeger kochten mensen aandelen op speciale plaatsen die ‘beurzen’ worden genoemd. Tegenwoordig gaat dat heel anders, want nu kun je gewoon via internet aandelen kopen, net zoals je online games of speelgoed kunt kopen.

Aandelen: Een Stukje van een Bedrijf

Maar wat zijn aandelen eigenlijk? Denk aan een groot bedrijf, zoals een fabrikant van jouw favoriete speelgoed. Dit bedrijf is verdeeld in heel veel kleine stukjes, en die stukjes noemen we aandelen. Als je een aandeel koopt, word je een klein beetje eigenaar van dat bedrijf.

Hoe koop je aandelen?

Om aandelen te kopen, kun je niet direct naar dat bedrijf gaan. Je hebt iets of iemand nodig om je te helpen. Die ‘iemand’ noemen we een tussenpersoon. Dit kan een bank zijn, zoals SNS Bank of ASN Bank, of een online bedrijf dat aandelen verkoopt, zoals eToro of DEGIRO.

Het aanmaken van een account

Als je aandelen wilt kopen, maak je een account aan bij een van die tussenpersonen. Dit is net als een account aanmaken voor een spelletje, maar dan voor echte aandelen. Daarna zet je geld op dat account, en met dat geld kun je aandelen kopen.

Maar let op! Het kopen van aandelen is niet gratis. De tussenpersoon vraagt geld voor zijn hulp. Dit noemen we ‘kosten’ of ‘fees’. Deze kosten kunnen voor verschillende dingen zijn, zoals wanneer je account een tijdje niet gebruikt wordt, of wanneer je aandelen koopt en verkoopt.

Wanneer kun je aandelen kopen?

Je kan niet altijd aandelen kopen. Je kan alleen aandelen kopen wanneer de beurzen open zijn. Dit zijn speciale tijden wanneer je aandelen kunt kopen en verkopen. In Nederland bijvoorbeeld, is de beurs open van 09.00 uur ’s ochtends tot 17.30 uur ’s avonds.

Over de hele wereld zijn er verschillende beurzen. Elke beurs heeft zijn eigen openingstijden. Zo is er in Japan een beurs die open is van 02.00 uur tot 08.00 uur onze tijd, en in Amerika van 15.30 uur tot 22.00 uur.

Aandelen kopen

Sommige mensen kopen aandelen omdat ze hopen dat het bedrijf waarvan ze aandelen hebben, het goed gaat doen. Als het bedrijf groeit en succesvol is, worden die kleine stukjes, de aandelen, meer waard. Maar onthoud goed, het kan ook andersom gaan en dan kan je geld verliezen. Daarom is het verstandig om alleen aandelen te kopen met geld dat je over hebt en voorlopig niet hoeft te gebruiken.

Ook interessant voor jou:
wat-is-beleggen

Wat is beleggen?

kunnen-honden-geld-ruiken

Kunnen honden geld ruiken?

Waar-zijn-bankbiljetten-van-gemaakt

Waar zijn bankbiljetten van gemaakt?