Skip to main content

Het koffertje van Prinsjesdag

De traditie van het koffertje op Prinsjesdag begon in 1947. Minister Lieftinck van Financiën wilde de eerste Rijksbegroting na de Tweede Wereldoorlog in stijl aanbieden aan de Tweede Kamer. Hij nam het gebruik van het koffertje over uit Engeland, waar die traditie al veel langer bestond.

Minster Lieftinck kocht bij leerhandel van de Broek een eenvoudig bruin koffertje. Hier liet hij in goudkleurige letters de tekst ‘derde dinsdag in september’ op aanbrengen.

In 1957 dreigde de traditie van het koffertje bijna verloren te gaan. Minister Hofstra nam de Rijksbegroting gewoon in zijn aktetas mee naar het Binnenhof. Een groep studenten bood de minister toen demonstratief een nieuw koffertje aan. Waar dat koffertje is gebleven weet niemand.

Het huidige koffertje is sinds 1964 in gebruik. Het koffertje is gemaakt van geitenperkament en van binnen is het bekleed met blauwe zijde. De letters en het wapen van Nederland zijn met de hand verguld. Niet de hele Rijksbegroting past in het koffertje. Een deel van de stukken krijgt de Tweede Kamer op een later moment uitgereikt.

Minister Zalm bood in 1999 de Miljoenennota aan op CD-rom. Demissionair minister De Jager bood de Miljoenennota in 2012 aan op een tablet met een Prinsjesdag-app. Zo presenteerde hij de Prinsjesdagstukken.

Het koffertje van minister Lieftinck is ondertussen een museumstuk uit het Belasting- en Douanemuseum in Rotterdam.

Wil je nog meer weten over Prinsjesdag? Lees dan ook Wat is Prinsjesdag? en Wie schrijft de troonrede?

Bron: Ministerie van Financiën

 

Ook interessant voor jou:
wanneer-komt-de-digitale-euro

Wanneer komt de digitale euro?

o-eurobiljet

0 eurobiljet

oude munten

Wanneer werden de eerste munten gemaakt?