Skip to main content

Hoe vind je een bijbaantje?

Als je 13 jaar of ouder bent en op zoek bent naar een leuk bijbaantje, dan ben je niet de enige! Veel tieners beginnen rond deze leeftijd met hun eerste bijbaan. Maar hoe vind je een bijbaantje? Hier zijn een paar tips!

Kom in Actie!

Het vinden van een bijbaan gaat meestal niet vanzelf. Je moet zelf op zoek gaan. Maar geen zorgen, er zijn veel manieren om een leuk bijbaantje te vinden.

  • Vertel aan vrienden, Ouders en Kennissen
    Begin met het vertellen aan zoveel mogelijk mensen dat je werk zoekt. Misschien weten zij wel iets voor je. Soms is het niet wat je zoekt, maar het kan een goede start zijn.
  • Kijk op social media
    Veel bedrijven plaatsen ook berichten op social media waarin ze aangeven dat ze werknemers zoeken.
  • Stuur een open sollicitatie
    Weet je al waar je graag zou willen werken? Neem dan direct contact op met dat bedrijf. Dit heet een open sollicitatie.
  • Wil je een folder- of krantenwijk?
    Vraag aan de bezorger bij jou in de buurt hoe hij aan het baantje is gekomen. Hij weet vast wie je kunt bellen voor meer informatie.

Solliciteren

Soms vraagt het bedrijf of je een sollicitatiebrief wilt sturen. In een sollicitatiebrief vertel je wie je bent, wat je kunt en waarom jij die baan zou moeten krijgen. Je kan iets meer vertellen over je school, of je al eerder hebt gewerkt, maar je goed in bent en wat je hobby’s zijn.

Je brief moet de werkgever ervan overtuigen dat jij de beste werknemer voor ze bent. Word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Bereid je dan goed voor. Ze kunnen vragen stellen over wie je bent, naar welke school je gaat en wat je hobby’s zijn.

hoe vind je een bijbaantje

Ondernemer worden

Ben je ondernemend en wil je je eigen bedrijfje starten, ook al ben je nog geen 18? Op de website van de Kamer van Koophandel vind je veel nuttige informatie.

Belasting betalen

Wanneer je naast school een bijbaantje hebt of vakantiewerk doet kun je vaak belasting terugvragen. Om het geld terug te krijgen, moet je het Aangifteprogramma op Belastingdienst.nl/jongeren doorlopen. Je kan ook de speciale app van de Belastingdienst gebruiken.

Hoeveel belasting krijg je terug?

Als scholier betaal je vaak meer loonbelasting dan nodig. De Belastingdienst gaat er bij de berekening vanuit dat je het hele jaar werkt, maar dat is vaak niet het geval. Aan het eind van het jaar kun je bij de Belastingdienst uitrekenen hoeveel belasting je eigenlijk had moeten betalen. Heb je te veel betaald? Dan krijg je het verschil terug.

Het is dus zeker de moeite waard om te checken of je belasting kunt terugvragen. Zo houd je misschien nog wat extra geld over!

Ook interessant voor jou:
zo worden bankbiljetten gedrukt

Hoe wordt geld gemaakt?

wat-is-beleggen

Wat is beleggen?

geld als een magneet

Proefjes met munten