Skip to main content

Wat is het minimumloon?

Het minimumloon is een recht voor werknemers in Nederland, bedoeld om te voorkomen dat je te weinig betaald krijgt. Hoeveel je krijgt is afhankelijk van verschillende factoren zoals je leeftijd, het soort werk, het moment van de dag waarop je werkt, en je ervaring en verantwoordelijkheden.

Minimumjeugdloon

Voor werknemers jonger dan 21 gelden specifieke minimumjeugdlonen. Deze zijn gebaseerd op het wettelijk minimumuurloon. De hoogte van het minimumjeugdloon hangt af van je leeftijd en wordt verhoogd op de dag dat je jarig bent.

image
Bron: CNV jongeren

Ben je 13 of 14 jaar? Dan is er geen officieel minimumloon. Je kan aan je werkgever vragen om hetzelfde bedrag te krijgen als een 15 jarige verdient. Let op!! Als je nog geen 15 jaar bent mag je niet alle baantjes aannemen. Je mag bijvoorbeeld niet te zwaar tillen of teveel uren werken.

Cao’s en arbeidsovereenkomsten

De bedragen die zijn genoemd, zijn de wettelijke minimumlonen. Je kan ook meer verdienen als je werkgever dat met jou afspreekt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er afspraken zijn gemaakt in cao’s (Collectieve ArbeidsOvereenkomst) of dat je werkgever te weinig medewerkers heeft en daarom meer betaald dan normaal.

Vakantiegeld

Naast je minimumloon heb je ook recht op vakantiegeld. Vakantiegeld is 8% van je brutoloon en je krijgt dit extra naast je loon. Meestal krijg je het vakantiegeld in één keer uitbetaald in mei. Als je stopt met werken, krijg je het vakantiegeld wat je tot dat moment hebt opgebouwd. Als je zwart werkt, krijg je geen vakantiegeld.

Ook interessant voor jou:
een briefje van 250 gulden

Een briefje van 250 gulden

Hoe word je rijk

Hoe word je rijk?

wat is statiegeld

Wat is statiegeld?