Skip to main content

Hoeveel vreemde valuta zijn er?

Met de vakantieperiode in aantocht is het tijd om je voor te bereiden op een wereld vol diverse valuta. Euro’s zijn op veel plekken welkom, maar wanneer je verder reist, duik je in de wereld van Dollars, Ponden en vele andere munteenheden. Hoeveel vreemde valuta zijn er?

5 meest herkenbare valuta

Er zijn maar liefst meer dan 180 valuta wereldwijd. Hoewel sommige hiervan slechts in één land worden gebruikt, hebben anderen een bredere invloed. Hier zijn vijf van de meest herkenbare valuta en enkele leuke feitjes over elk daarvan:

De Amerikaanse Dollar (USD)

Wist je dat? Je pakt een dollarbiljet en vouwt het continu naar voren en naar achteren. Hoe vaak denk jij dat je het moet vouwen voordat het scheurt? …. 4.000 keer. Dat is veel hè!

De Euro (EUR)

Wist je dat? Er zijn zeven verschillende biljetten en acht munten in de Euro. Het ontwerp van elk biljet vertegenwoordigt verschillende tijdperken in de Europese architectuur.

Het Britse Pond (GBP)

Wist je dat? Het Britse pond sterling is de oudste valuta die nog steeds in gebruik is. Het heeft een geschiedenis van meer dan 1.200 jaar.

De Japanse Yen (JPY)

Wist je dat? “Yen” betekent letterlijk “rond object” in het Japans, een toepasselijke naam voor een munt.

De Zwitserse Frank (CHF)

Wist je dat? Zwitserland heeft een van de sterkste en stabielste economieën ter wereld, wat zorgt voor een sterke frank die vaak wordt gezien als een “veilige haven” in economisch moeilijke tijden.

Kunstzinnige meesterwerken

Het is bijzonder om te zien hoe elk land zijn eigen valuta-identiteit ontwerpt. Terwijl sommige biljetten en munten eenvoudige ontwerpen hebben, zijn anderen kunstzinnige meesterwerken die de cultuur, geschiedenis en waarden van een land weerspiegelen.

Reizen buiten Europa kan soms een uitdaging zijn als het gaat om financiële betalingen. In veel landen, vooral in Azië en Afrika, zijn contante betalingen nog steeds de norm. Daarom is het altijd een goed idee om een mix van contant geld en bankkaarten mee te nemen op reis.

Tips voor Reizigers:

  • Vraag bij je bank na of je betaalpas internationaal wordt geaccepteerd.
  • Informeer naar wisselkoersen en commissies bij het omwisselen van geld. Soms is het goedkoper om te pinnen in het buitenland dan om contant geld om te wisselen.
  • Houd wat contant geld bij de hand voor noodgevallen. Niet alle plaatsen accepteren kaarten, vooral niet op afgelegen locaties.

Ook interessant voor jou:
hoe-vies-is-geld

Hoe vies is geld?

Hoe-weten-blinden-welk-eurobiljet-ze-in-handen-hebben

Hoe herkennen blinden een eurobiljet?

o-eurobiljet

0 eurobiljet