Skip to main content

Hoeveel munten zijn er op de wereld?

145 miljard munten die over de hele wereld rinkelen, tikken en rollen. Dat is een verbazingwekkend aantal, zeker nu er steeds meer digitaal wordt betaald. In Nederland zijn de 1 en 2 cent munten afgeschaft, maar in andere landen blijven ze populair. Het is bijzonder om te duiken in de wereld van munten en enkele verrassende feiten te ontdekken.

Weetjes over Munten

  • Klein maar Oud: Het kleinste muntje ooit gemaakt is de gouden “quarter farthing” uit Engeland, dat werd uitgegeven tussen 1839 en 1853. Het was zo klein dat het nauwelijks praktisch was!
  • Rijk aan Geschiedenis: De oudste bekende munt ter wereld is de Lydische leeuw, een munt uit het oude koninkrijk van Lydië (in het huidige Turkije) en is ongeveer 2.700 jaar oud.
  • De Duurste: De “Flowing Hair Dollar” uit 1794 is de duurste munt ooit verkocht op een veiling. Hij ging voor maar liefst $10 miljoen van eigenaar wisselen in 2013. Het wordt beschouwd als de allereerste dollar die door de Amerikaanse federale overheid werd geslagen.
    hoeveel munten zijn er op de wereld
  • Het Materiaal: De meeste munten zijn gemaakt van koper, nikkel, zink of een combinatie daarvan. Er zijn echter ook munten gemaakt van ongebruikelijke materialen, zoals leer, hout en zelfs porselein, vooral tijdens oorlogen of economische crises.
  • Niet Alleen voor Betalen: Munten hebben ook andere toepassingen gevonden buiten handelstransacties. In vroegere tijden werden ze gebruikt als amuletten of juwelen. In moderne tijden worden munten vaak verzameld door numismaten vanwege hun historische en artistieke waarde.

Ook interessant voor jou:
geld als een magneet

Proefjes met munten

Waar-zijn-bankbiljetten-van-gemaakt

Waar zijn bankbiljetten van gemaakt?

Wat is inflatie?