Skip to main content

Hoe herkennen blinden een eurobiljet?

Heb jij ooit stilgestaan bij de verschillende kleuren, formaten en texturen van eurobiljetten? Ze zijn niet alleen ontworpen om er mooi uit te zien, maar ook om te helpen! Want hoe weten anders blinde en slechtziende mensen welke eurobiljet ze in handen hebben?

Kleur en Formaat

Elk eurobiljet heeft zijn eigen kleur. Bijvoorbeeld, het €5 biljet is grijs, terwijl het €20 biljet blauw is. Deze felle en verschillende kleuren helpen om de biljetten snel te herkennen. Maar dat is niet alles. Als een biljet meer waard is, is het ook groter. Dit betekent dat een biljet van €50 groter is dan een biljet van €10. Dit helpt blinden en slechtzienden om gemakkelijk onderscheid te maken tussen de verschillende biljetten.

Reliëfdruk

Bij sommige biljetten kan je, als je er met je vingers overheen gaat, kleine verhoogde lijntjes en structuren voelen. Dit heet reliëfdruk. Het zorgt ervoor dat blinden en slechtzienden kunnen voelen welk biljet ze in handen hebben.

Speciale Streepjes

Aan de randen van elk biljet zitten schuine streepjes. Deze streepjes zijn niet zomaar decoratief! Ze verschillen in lengte en hebben soms kleine onderbrekingen. Door deze verschillen kunnen blinden en slechtzienden de biljetten herkennen.

Aandacht voor het ontwerp

Er wordt veel aandacht en zorg in het ontwerp van de eurobiljetten gestoken. Het toont aan hoe belangrijk het is om iedereen, ongeacht hun fysieke capaciteiten, te betrekken bij het dagelijks leven. De volgende keer dat je een eurobiljet in handen hebt, kijk dan eens goed en voel de details.

Ook interessant voor jou:
lego

Waarom is tweedehands Lego niet meer veel waard?

rolletjes euromunten

Waar worden euromunten gemaakt?

duurste geldweetjes|bruidstaart

De 5 duurste geldweetjes