Skip to main content

Wat moet je doen met een gescheurd biljet?

Stel je voor, je hebt een €20-biljet en oeps, je bankbiljet is gescheurd. Het scheurt per ongeluk doormidden. Is het nu plotseling €10 waard? Nee hoor, zolang je minstens 7/8 van het bankbiljet nog hebt, krijg je gewoon een nieuw bankbiljet. Maar wat als er een groter stuk mist, is het dan einde verhaal? Ook dan kun je geluk hebben. Als het biljet nog steeds herkenbaar is, kun je alsnog een gedeelte van de waarde terugkrijgen.

Kan ik overal betalen met een beschadigd biljet?

Technisch gezien ja, zolang je meer dan de helft van het biljet hebt. Maar een winkelier heeft het recht om beschadigd geld te weigeren. Dus als je bij de bakker staat met een half opgegeten biljet door de hond, kan het zijn dat je daar geen vers brood mee krijgt.

Hoe wissel ik beschadigde bankbiljetten in?

De plek waar je terecht kunt met je kapotte euro’s is het kantoor van De Nederlandsche Bank (DNB). Zij hebben een speciale service voor gescheurde, verbrande, gewassen of op andere manieren beschadigde bankbiljetten. Voor het inwisselen heb je een kopie van een geldig identiteitsbewijs nodig. En wees voorbereid: als je minder dan de helft van het bankbiljet hebt, moet je wel kunnen bewijzen dat het andere deel echt weg is!

Conclusie

Dus de volgende keer dat je geld een ongelukje heeft, geen zorgen! Het is misschien even een gedoe, maar je waardevolle euro’s zijn nog steeds wat waard. En wie weet, misschien sport je wel eens op een vloer gemaakt van oude bankbiljetten – hoe cool is dat?

Bekijk de rapportage Geld & Goud

Ook interessant voor jou:
wat is ruilhandel

Wat is ruilhandel?

Kan je betalen met plastic geld

Kan je betalen met plastic geld?

een eigen pinpas

Contant geld? Digitaal geld?