Skip to main content

Waarom zoeken criminelen geldezels?

Criminelen zijn altijd op zoek naar manieren om hun sporen te verbergen. Een van de manieren waarop ze dit doen, is door het gebruiken van geldezels. Maar waarom kiezen ze voor deze methode? En wat betekent dit voor de mensen die als geldezel worden gebruikt?

Anonimiteit voor criminelen

Een van de belangrijkste redenen waarom criminelen geldezels gebruiken, is om anoniem te blijven. Wanneer er geld gestolen wordt en de politie begint met het onderzoek, zien ze vaak eerst de bankrekening van de geldezel. Hierdoor blijft de echte crimineel uit het zicht.

Geld verbergen en witwassen

Door een geldezel te gebruiken, kunnen criminelen gestolen geld gemakkelijker verbergen en witwassen. Het geld wordt overgemaakt naar de rekening van de geldezel en vervolgens snel doorgestuurd naar andere rekeningen of contant opgenomen. Dit maakt het voor de politie lastiger om het geldspoor te volgen.

Kwetsbare mensen

Criminelen richten zich vaak op mensen die kwetsbaar zijn, zoals jongeren, mensen in geldnood, of zelfs mensen met een licht verstandelijke beperking. Ze gebruiken verleidelijke beloftes van snel en makkelijk geld om hen te lokken.

Belangrijk om te onthouden

Het is belangrijk om te weten dat als iemand je vraagt om geldezel te zijn, je betrokken raakt bij criminele activiteiten met ernstige gevolgen. Wees altijd voorzichtig en trap niet in de verleidelijke praatjes van criminelen.

Kijk dit filmpje over geldezels.

Ook interessant voor jou:
pas op zakkenrollers

Wat doet een geldcrimineel?

pas op zakkenrollers

Wat zijn zakkenrollers?

Zo herken je neppe mails

8 tips. Zo herken je nepmails