Skip to main content

Ik klik op een onveilige link. Wat nu?

Het internet biedt een schat aan informatie en mogelijkheden, maar het is ook belangrijk om bewust te zijn van de risico’s. Een van die risico’s is het klikken op een onveilige link.

Wanneer je per ongeluk op een onveilige link klikt, loop je het risico om slachtoffer te worden van verschillende vormen van online bedreigingen. Een van de meest voorkomende gevaren is het downloaden van schadelijke software, zoals virussen, spyware of ransomware, op je apparaat. Deze kwaadaardige programma’s kunnen je persoons,- of bankgegevens stelen, je apparaat beschadigen of je systeem overnemen.

Een andere dreiging van onveilige linkjes is het risico om doorverwezen te worden naar valse websites. Cybercriminelen maken gebruik van phishing-technieken om je te misleiden en je vertrouwelijke informatie te stelen, zoals inloggegevens, bankgegevens of persoonlijke gegevens. Deze valse websites kunnen er soms verrassend echt uitzien, waardoor het moeilijk is om ze te onderscheiden van legitieme websites.

Naast de directe gevolgen van het klikken op onveilige linkjes, kunnen ze ook bijdragen aan de verspreiding van malware en virussen. Wanneer je een onveilige link opent, kan schadelijke inhoud naar andere mensen in je contactenlijst worden gestuurd, waardoor ook zij risico lopen. Hierdoor kunnen zelfs de mensen om je heen slachtoffer worden van online bedreigingen.

Hoe weet je of een linkje veilig is?

Daarnaast is het slim om gebruik te maken van beveiligingssoftware en antivirusprogramma’s op je apparaat. Deze tools helpen bij het detecteren en blokkeren van schadelijke inhoud, waardoor je extra bescherming krijgt tegen onveilige linkjes en andere online bedreigingen. Vraag aan je ouders of jouw mobiel en laptop goed beschermt zijn.

Via www.checkjelinkje.nl kan je een linkje checken.

Ook interessant voor jou:
pas op zakkenrollers

Wat zijn zakkenrollers?

wat is fraude

Wat is fraude?

Vals geld

Wat moet je doen met vals geld?