Wist je dat een hacker simpele wachtwoorden binnen 3 seconden kraakt? Het is dus heel belangrijk dat je een perfect wachtwoord gebruikt zodat niemand toegang krijgt tot jouw persoonlijke (bank)gegevens. Je kan dit controleren via de wachtwoordkraaktest.
Wat is een goed en sterk wachtwoord?
De wachtwoorden 123456, password, 111111 en 123123 zijn niet zo handig. Dit zijn wachtwoorden die in het top 10 lijstje staan van meest gebruikte wachtwoorden.
Voor een goed en sterk wachtwoord is het slim om eerst een wachtwoord lang te maken. Bijvoorbeeld een complete zin zoals: ‘Ik wil 1.000 euro zakgeld per week!’. En hierna deze zin korter te maken door alleen de eerste letter of cijfer te gebruiken. Dan krijg je ‘Iw1ezpw!’
Test je wachtwoord
Wil je jouw (nieuwe) wachtwoord testen? Doe de wachtwoordkraaktest.
Tip van Eurowijskids: als je elke 3 maanden je wachtwoord verandert, maak je het criminelen extra moeilijk.
Wachtwoordenmanager
Vind je het moeilijk om alle wachtwoorden te onthouden? Dan kan je ook gebruik maken van een wachtwoordenmanager. Dit is een soort digitale ‘kluis’ waarin alle wachtwoorden worden bewaard. Dan wordt je gebruikersnaam en wachtwoord automatisch gevuld, als je op een site komt.
Een wachtwoordenmanager is veilig maar het is natuurlijk wel belangrijk om ook voor de wachtwoordmanager een sterk wachtwoord te kiezen.
Heb je gehoord van tweestapsverificatie?
Een tweestapsverificatie is een dubbele beveiliging om het criminelen nog moeilijker te maken. Je hebt een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Maar ook een extra code die je via mail of app wordt toegestuurd.
Dus wil je goed beveiligd zijn? Kies dan voor een sterk wachtwoord én voor een tweestapsverificatie.
Lees ook het artikel: Criminelen gebruiken ook WhatsApp