Je hebt vast wel eens gehoord van ‘nu kopen, later betalen’. Misschien klinkt het als een handige manier om spullen te krijgen zonder meteen te betalen. Maar pas op! Er zijn wat dingen die je moet weten.
Waarom is achteraf betalen populair?
Veel mensen, vooral jongeren, vinden het fijn om dingen te kopen en pas later te betalen. Stel je voor: je wilt een nieuwe trui. Je bestelt de trui online, probeert hem thuis uit, en als je hem leuk vindt, betaal je pas later.
Het gevaar van achteraf betalen
Maar hier zit een addertje onder het gras. Als je vergeet te betalen, krijg je een herinnering met een extra boete. Die boetes kunnen hoog oplopen. Zo kan een trui van 100 euro plotseling veel duurder worden!
Bij sommige bedrijven kun je zelfs een boete krijgen van 40 euro bovenop je originele bedrag als je heel lang vergeet te betalen. Dat is veel geld!
Waarom doen mensen dit dan?
Het probleem is dat kopen zó makkelijk is geworden. Veel jongeren zeggen dat ze soms dingen kopen zonder er goed over na te denken, omdat betalen toch pas later hoeft. Maar dan vergeten ze te betalen of hebben ze geen geld als de rekening komt.
Wat zeggen andere jongeren?
- “Ik koop soms te veel omdat betalen later kan. Maar als de rekening komt, schrik ik!”
- “Het voelt alsof ik meer tijd koop. Maar ik heb vaak nog steeds niet genoeg geld als het tijd is om te betalen.”
Let ook op met sociale media
Op TikTok en andere apps maken sommige jongeren zelfs grapjes over hun schulden. Ze doen alsof het stoer is om schulden te hebben. Maar schulden zijn niet grappig. Het kan je veel stress geven.
Wat gebeurt er in de toekomst?
Er zijn mensen die vinden dat deze manier van betalen strenger moet worden. In sommige landen zijn er al nieuwe regels. Ook in Europa gaan ze misschien regels maken om ervoor te zorgen dat mensen niet te veel schulden krijgen.
Je kan ook betalen met iDEAL. Weet je wat dat is?