Skip to main content

Wat is krimpflatie?

Inflatie en krimpflatie zijn twee woorden die worden gebruikt om de veranderingen in de waarde van geld aan te duiden. Hoewel ze allebei te maken hebben met prijsstijgingen en -dalingen, zijn er belangrijke verschillen.

Wat is inflatie?

Inflatie betekent dat het goederen en diensten duurder worden. Hierdoor kan je met dezelfde hoeveelheid geld, minder kopen dan dat je eerst kon. Inflatie wordt vaak veroorzaakt door een grotere vraag naar goederen en diensten, terwijl er een beperkte beschikbaarheid is. Het kan ook komen door stijgende productiekosten, zoals arbeid of grondstoffen.

Wat is krimpflatie?

Krimpflatie gaat over de situatie waarin de prijzen dalen. Dat noemen ze ook  deflatie. Dit komt voor wanneer er bijvoorbeeld weinig vraag is naar bepaalde goederen of diensten. Hierdoor ontstaat er een overschot. Om de verkoop te stimuleren, worden dan prijzen verlaagd. Hoewel het natuurlijk goed klinkt als prijzen lager worden, kan krimpflatie ook negatieve gevolgen hebben. Consumenten kunnen bijvoorbeeld aan kopen uitstellen omdat ze hopen dat de prijzen nog verder zullen dalen. De verkopen stoppen dan helemaal.

Grootste verschil tussen inflatie en krimpflatie

Het belangrijkste verschil tussen inflatie en krimpflatie is dus de richting van de prijsveranderingen. Inflatie zorgt voor prijsstijgingen, terwijl krimpflatie juist prijsdalingen met zich meebrengt. Ze hebben allebei verschillende gevolgen voor de economie en de financiële beslissingen van consumenten en bedrijven.

Om te voorkomen dat prijzen continu heel erg veranderen, spelen centrale banken een belangrijke rol in de economie. Ze houden alles in de gaten en kunnen maatregelen nemen om de vraag te stimuleren of af te remmen.

Wat doet de ECB?

Ook interessant voor jou:
wat is een tegenrekening

Wat is een tegenrekening?

Eurowijs goud

Waarom heeft Nederland een voorraad goud?

de europese centrale bank

Wat is de Europese Unie?