Skip to main content

Wat is de Nederlandsche Bank?

De Nederlandsche Bank, of zoals we het vaak kortweg noemen, DNB, is de centrale bank van Nederland. Dit is niet zomaar een bank waar je geld kunt storten of opnemen. DNB heeft een heel speciale taak: het beschermen en stabiliseren van ons geld en de financiƫle markt in Nederland.

Het belang van stabiel geld

Geld moet zijn waarde behouden. Als je vandaag met 10 euro een boek kunt kopen, wil je niet dat diezelfde 10 euro morgen nog maar de helft waard is. DNB zorgt ervoor dat ons geld stabiel blijft. Dat doet ze door te kijken hoeveel geld er in omloop is en of dit past bij wat we met z’n allen uitgeven en sparen. Als er te veel geld in omloop is, kan dat namelijk zorgen voor inflatie. Dat betekent dat alles duurder wordt en je minder kunt kopen voor hetzelfde geld. (lees ook: wat is krimpflatie?)

De Nederlandsche Bank en het goud

Waarom heeft de Nederlandsche Bank eigenlijk goud? Goud is al eeuwenlang een symbool van rijkdom en stabiliteit. Door goud te bewaren, kunnen banken aan alle financiƫle verplichtingen voldoen, zelfs als er iets onverwachts gebeurt in de economie. Goud is als een soort verzekering: het behoudt altijd zijn waarde en kan in tijden van crisis als een betrouwbare reserve dienen.

Meer dan alleen geld

Maar DNB doet meer dan alleen zorgen voor ons geld. Ze houdt ook toezicht op andere banken in Nederland. Dat betekent dat DNB controleert of deze banken zich aan de regels houden en of ze veilig en betrouwbaar zijn voor ons, de klanten.

Bekijk ook het filmpje over de verhuizing van de goudstaven.

Ook interessant voor jou:
wat-is-rente

Wat is rente?

wie-is-de-baas-van-de-euro

Wie is de baas van de euro?

Een-kijkje-in-de-geldkluis-van-dnb|

Een kijkje in de geldkluis van DNB