Skip to main content

Mag ik zelf een bank beginnen?

Mag je zelf een bank beginnen? Ja, dat mag. Maar het oprichten van een bank is niet eenvoudig. In Nederland moet je voldoen aan strikte regels en vereisten. En je moet een speciale vergunning krijgen van De Nederlandsche Bank (DNB).

DNB-vergunning

Een DNB-vergunning heb je nodig om een bank te kunnen starten in Nederland. DNB is de toezichthoudende autoriteit. Ze controleren streng of banken voldoen aan de wettelijke voorschriften en de vereiste financiƫle standaarden.

Strikte regelgeving en vereisten

Om in aanmerking te komen voor een DNB-vergunning, moet je aan verschillende regels en vereisten voldoen. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van voldoende geld, het opstellen van goede bedrijfsplannen en het beschikken over voldoende deskundigheid en ervaring in de financiƫle sector. DNB zal dit grondig onderzoeken of je aan deze criteria voldoet voordat zij een vergunning verlenen.

Waarom heb je voldoende geld nodig?

Je hebt voldoende geld nodig omdat je aan alle verplichtingen moet voldoen en ook risico’s moet kunnen opvangen. Stel bijvoorbeeld dat veel klanten tegelijkertijd geld van jouw bank willen hebben, dan moet je dit wel kunnen betalen.

Toezicht en controle door DNB

Als je een vergunning hebt ben je nog niet klaar. DNB blijft jouw bank controleren. Ze voeren regelmatig controles uit om ervoor te zorgen dat je als bank voldoet aan de gestelde regels en voorschriften.

Wil je weten hoeveel banken er zijn in Nederland? Check dit artikel Hoeveel banken zijn er in Nederland?

Ook interessant voor jou:
waarom-is-goud-zoveel-waard|

Waarom is goud zoveel waard?

Eerlijke bankwijzer

Wat is de eerlijke bankwijzer?

Goudstaven

Stapels goud