Skip to main content

Eurowijs op de beurs

Eurowijs was op dinsdag 23 september 2018 op de Amsterdamse beurs.
De beurs werd op deze dag geopend door Hilde Krens van Eurowijs en 6 leerlingen uit het basis- en middelbaar onderwijs.

De Amsterdamse effectenbeurs is een van de oudste financiële handelsbeurzen ter wereld. De handel vindt plaats op werkdagen van 09.00 tot 17.30 uur. Iedere dag wordt er geopend met een gong. Zo weet iedereen dat de handel kan beginnen.

5 leuke weetjes over de beurs

  1. De Beurs van Brugge, opgericht in 1309, wordt beschouwd als de oudste beurs ter wereld. Het diende als ontmoetingsplaats voor handelaren die goederen en valuta verhandelden.
  2. Het iconische bronzen beeld van een stier in New York City, bekend als de Wall Street Bull, is een symbool geworden voor de beurs en financiële markten. Het staat symbool voor optimisme, kracht en welvaart.
  3. Op de beurs worden vaak afkortingen gebruikt om de genoteerde bedrijven aan te duiden. Deze symbolen bestaan uit een combinatie van letters, meestal afgeleid van de bedrijfsnaam. Bijvoorbeeld, het symbool “AAPL” verwijst naar Apple Inc. en “GOOGL” verwijst naar Alphabet Inc., het moederbedrijf van Google.
  4. Beurskrachs, ook wel bekend als beurscrashes, zijn perioden waarin de aandelenkoersen abrupt dalen. Een van de beroemdste beurskrachs vond plaats op 29 oktober 1929, bekend als “Zwarte Dinsdag”, wat het begin van de Grote Depressie markeerde.
  5. Beursindices zijn meetinstrumenten die de prestaties van een groep genoteerde bedrijven volgen. Bekende voorbeelden zijn de Dow Jones Industrial Average (DJIA) in de Verenigde Staten, de FTSE 100 in het Verenigd Koninkrijk en de AEX-index in Nederland. Deze indices geven een algemeen beeld van de marktontwikkelingen en worden gebruikt als referentiepunt voor beleggers.

Wil je nog meer weten over de beurs? Lees dan het artikel Beursgebouw Amsterdam of het artikel De Amsterdamse beurs.

Ook interessant voor jou:
hoe werkt inflatie

Wat betekent rood staan?

hoe werkt een kluis

Hoe werkt een kluis?

Eerlijke bankwijzer

Wat is de eerlijke bankwijzer?