Gaat jouw kind naar de brugklas? Een goed moment om opnieuw naar het zakgeldbedrag en de bijbehorende afspraken te kijken.

Wat moet van het zakgeld worden gekocht?

De hoogte van het bedrag is vooral afhankelijk van wat jouw kind mag en vooral moet betalen van zijn of haar zakgeld. Wil je dat jouw kind het mobiele telefoonabonnement en de verjaardagscadeautjes zelf gaat betalen én ook gaat sparen? Dan betekent dit een ander bedrag dan dat het extraatje alleen bedoeld is voor leuke tussendoortjes.

Richtlijnen zakgeld bedragen

Het Nibud heeft richtlijnen van zakgeldbedragen voor kinderen op de middelbare school. Zie deze bedragen echt richtlijn. Vraag vooral ook aan vrienden en bekenden hoeveel zakgeld zij geven en welke afspraken hierbij horen.

Zakgeld per maand

Om je kind te helpen bij het plannen is het goed om het bedrag per maand te geven. Zo leren ze om een langere periode met het geld te doen en om bewuste keuzes te maken. Geef het bedrag bij voorkeur digitaal omdat op middelbare scholen steeds vaker alleen digitaal betaald kan worden. Met een eigen pinpas kan jouw kind op alle plekken betalen.

70% van de kinderen die naar de middelbare school gaan hebben een eigen betaalrekening.

 

Meer lezen?

  • Wat is handig? Contant of digitaal geven? Lees dit artikel.
  • Weten hoe andere ouders hun kinderen leren omgaan met geld? Lees het onderzoek met uitkomsten over sparen, verleidingen en geldcriminaliteit.
  • Een zakgeldcontract helpt om alle afspraken duidelijk te krijgen.