Om kinderen de waarde van geld te laten ontdekken is het goed om bij jonge kinderen te starten met het geven van contant geld. Zo leren ze munten herkennen en ze leren rekenen met geld. Bij aankopen zien kinderen dat geld een ruilmiddel is: je geeft geld en je krijgt hier een artikel voor terug.

Tip!
Geef iedere week het zakgeld in verschillende munten. Geef 50 cent bijvoorbeeld als 1x 50 eurocent munt en de volgende keer 5x 10 eurocent munten.

Stap voor stap

Naast kinderen leren omgaan met contant geld is het ook enorm belangrijk dat ze leren omgaan met digitaal geld. Het is namelijk fijn als ze tijd krijgen om samen met jou te oefenen met digitaal geld. Open daarom op tijd een betaalrekening met een pinpas. Oefen samen en leer je kind veilig pinnen.

Onderzoek ‘leren omgaan met geld’

Uit het onderzoek ‘leren omgaan met geld’ komt naar voren dat 41% van de kinderen met zakgeld, het bedrag contant krijgen. 35% krijgt een zowel contant als digitaal zakgeld en 25% krijgt alleen digitaal zakgeld.

Als we het hebben over kinderen leren omgaan met geld dan is het in deze digitale wereld heel belangrijk om kinderen ook te leren omgaan met digitaal geld. TrendStrateeg Lieke Lamb van Future Expertise Center geeft aan: “Laat kinderen vertrouwd raken met een bank-app, laat ze routines leren zoals je pincode geheimhouden en ga met ze in gesprek over hun uitgaven. En heel belangrijk: leer ze overzicht te houden in een digitale wereld waar betalen steeds mobieler wordt en geld steeds minder tastbaar. Geld wisselt nu al contactloos van eigenaar door apparaten naast elkaar te houden. Nieuwe technieken maken dat in de nabije toekomst nóg abstracter. Kortom, zorg ervoor dat je kind bijblijft. Wacht niet totdat ze naar de middelbare school gaan.”

De overstap naar de middelbare school

Gaat jouw kind naar de middelbare school? Dan is een eigen pinpas onmisbaar. Op veel middelbare scholen gaan ze er ook van uit dat ieder kind een eigen pinpas heeft. In veel schoolkantines kan er bijvoorbeeld alleen digitaal worden betaald. En ook met betaalverzoeken en online shoppen, is een pinpas onmisbaar.

70% van de 12 jarige hebben een eigen betaalrekening.

 

Kijk mee!

Het voordeel van een betaalrekening is dat je als ouder via de Mobiel Bankieren app van de bank mee kunt kijken. Zo kan je jouw kind helpen bij het overzicht houden en tips geven om te sparen.

Leestip:
Vanaf welke leeftijd geef je jouw kind een pinpas? 

Kijktip:
Everon Hooi geeft antwoord op de vraag “Weet weet mijn pincode?