Tot 13 jaar mogen kinderen nog niet werken en om goed te leren omgaan met geld, hebben kinderen geld nodig om te oefenen. Daarom is zakgeld (ook wel leergeld genoemd) een vorm waarmee kinderen  kunnen oefenen.

Met eigen geld leer je bewustere keuzes maken

Niet alle ouders kiezen voor zakgeld. Omdat ze aangeven dat zij betalen voor de onkosten van de kinderen. Dat kan. Echter geld uitgeven van ouders is voor kinderen minder leerzaam. Je maakt andere keuzes als het  geld niet van jezelf is.

Kies voor klusjes

Geef je geen zakgeld maar wil je je kind toch leren omgaan met geld? Kies dan voor klusjes. Extra klusjes waar je kind een vergoeding voor krijgt. Het moet dan echt gaan om extra klusjes. Reguliere huishoudelijke taken hoeven niet met geld te worden beloond.

Maak afspraken

Ga je met klusjes aan de slag? Maak dan duidelijke afspraken. Wat houdt het klusje in? Is het een klusje dat afgerond moet worden (auto wassen) of bepaal je een tijd (1 uur in de tuin werken)? En wat is de vergoeding? Bij het vaststellen van het bedrag is het fijn om te weten dat het uurloon van een 13 jarige rond € 2,50 per uur ligt. Zo kan je zelf bepalen wat een reëel bedrag is.

Klusjeslijst

Maak alvast een klusjeslijst. Zo ben je voorbereid op het moment dat jouw kind vraagt om een klusje. Dan kunnen ze meteen aan de slag.