Gaan veel winkels, restaurants en bedrijven failliet door het corona virus?

Dat weten we nu nog niet. We weten wel dat veel winkels gesloten zijn en bedrijven minder klanten hebben. En dit heeft weer effect op heel veel andere bedrijven.

Het effect van een winkelsluiting

Als bijvoorbeeld een restaurant dicht gaat heeft dit gevolgen voor de eigenaar zelf. Hij heeft geen betalende klanten. Maar ook voor de bakker, slager, groenteman, slijterij en nog heel veel andere bedrijven. Zij hoeven allemaal geen producten of diensten te leveren.

En als 1 restaurant sluit is dit niet meteen erg. Maar nu zijn alle horecazaken in Nederland gesloten. En ook bijvoorbeeld bioscopen, zwembaden, kappers en pretparken. Dus dat betekent dat er veel winkels en bedrijven zijn die geen of veel minder geld binnenkrijgen.

De Nederlandse regering gaat helpen

De Nederlandse regering is bezig met allerlei regelingen om bedrijven en ondernemers te helpen. Ze krijgen bijvoorbeeld geld om de medewerkers te kunnen betalen. En ondernemers hoeven sommige rekeningen voorlopig niet te betalen.

Wist jij dat er in deze corona periode veel geldcriminelen actief zijn?

Het corona virus

Er is een nieuw virus dat het coronavirus heet. Het grote nadeel van het virus is dat het heel besmettelijk is. Sommige mensen worden van dit virus een beetje ziek, een soort verkoudheid. Maar andere mensen en vooral oudere mensen kunnen heel erg ziek worden. Zelfs zo ziek dat ze in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Omdat er nog geen medicijn is tegen corona, gaan er soms ook mensen dood.

Wat kan jij doen om de verspreiding van het virus te voorkomen?

  • Was vaak je handen
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Raak andere kinderen niet aan
  • Hou minimaal 1,5 meter afstand van andere mensen

Extra uitleg

Het jeugdjournaal heeft een filmpje gemaakt, hoe kinderen het corona virus verspreiden. Interessant om te kijken!