Skip to main content

Wat is een geldadministratie?

Met een goede geldadministratie heb jij de touwtjes in handen en weet je precies waar je geld naartoe gaat. Zo kan je bewustere keuzes maken en zelfs leren sparen voor die ene coole game of dat toffe speelgoed.

Wat is een geldadministratie?

Een geldadministratie is eigenlijk een overzicht van al je geldzaken. Je houdt bij wat je uitgeeft, maar ook wat je ontvangt. Denk aan zakgeld, verjaardagsgeld of geld dat je verdient met klusjes. Zo weet je precies hoeveel geld je hebt en waar je het aan uitgeeft. Superhandig!

Hoe begin je een geldadministratie?

Er zijn verschillende manieren om je geldzaken bij te houden:

  1. In een schriftje: Pak een leeg notitieboekje en schrijf elke keer als je geld krijgt of uitgeeft, wat het bedrag is en waarvoor het was.
  2. Digitaal op de computer: Er zijn speciale programma’s waarin je je inkomsten en uitgaven kunt invullen. Maar je kunt ook gewoon een simpel overzicht maken in bijvoorbeeld Excel.
  3. Via een bankapp: Veel banken hebben een app voor op je telefoon. Hierin kun je precies zien wat erin en eruit gaat. Soms kun je zelfs categorieën maken zoals “snoep”, “speelgoed” of “uitjes”, zodat je ziet waar je het meeste geld aan uitgeeft.

Waarom is een geldadministratie zo belangrijk?

Door je geldzaken bij te houden:

  1. Leer je sparen: Als je ziet hoeveel geld je hebt en wat je ermee doet, kun je makkelijker sparen voor iets groots of speciaals.
  2. Heb je controle: Met een goed overzicht kun je betere keuzes maken. Wil je die nieuwe game kopen of toch liever doorsparen voor die coole fiets?
  3. Voorkom je verrassingen: Niks is zo vervelend als denken dat je nog veel geld hebt en dan ontdekken dat je bijna blut bent.

Wat is het niet?

Een geldadministratie betekent niet dat je niets meer mag uitgeven. Juist niet! Het geeft je juist de vrijheid om te kiezen waar je je geld aan wilt besteden. Door bewust om te gaan met je geld, geniet je nog meer van de dingen die je koopt.

Ook interessant voor jou:
reclame

Waarom maken bedrijven reclame?

waar geef jij je geld aan uit

Waar geef jij je geld aan uit?

ben-jij-een-spaarder-of-een-uitgever

Ben jij een spaarder of een uitgever?