Overzicht houden is een grote uitdaging bij geldzaken. Ook voor jouw kind. Hoeveel geld heb ik nog? Hoeveel geld is bedoeld voor spaardoelen? Is mijn zakgeld al gestort?

Tel je geld

Heeft jouw kind een eigen spaarpot? Maak regelmatig tijd om de spaarpot leeg te maken en het geld te tellen. Maak stapeltjes van dezelfde munten en tel de aantallen. Help bij het uitrekenen van de waarde. Zo ontdekt jouw kind dat een stapel van 15x 5 eurocent munten minder waarde heeft dan 1 euromunt.

Tip: check samen de echtheidskenmerken van jullie biljetten met de DNB app.

Schrijf kosten en spaardoelen op

Overzicht houden lukt ook als jullie opschrijven waar je kind geld voor nodig hebt. Bijvoorbeeld voor het kopen van cadeautjes. Of voor kosten zoals het abonnement voor een mobieltje. Maar ook spaardoelen horen op het lijstje.

Mobiel Bankieren app

Heeft jouw kind een eigen betaal- en spaarrekening? Ook de bijbehorende app geeft overzicht. Er kunnen bijvoorbeeld aparte spaarpotjes worden aangemaakt. En je krijgt inzicht in waar het geld is gebleven.

Omgaan met geld gaat over keuzes maken

Ga regelmatig actief met je kind aan de slag met geld. Of het nu geld tellen is, het bekijken van eurobiljetten of het aanmaken van een online spaarpot Dit alles zal je kind helpen. Ze krijgen meer inzicht en dat maakt het uiteindelijk makkelijker om keuzes te maken.

Leestip:
Hoeveel zakgeld geef je je kind?