Wil je jouw kind leren omgaan met geld? Denk dan aan een eigen betaalrekening, want dat is tegenwoordig echt een onmisbaar hulpmiddel. Een betaalrekening is voor kinderen tot 18 jaar gratis. Alle banken bieden diverse jeugdrekeningen aan.

Kinderen leren omgaan met digitaal geld

Maar waarom is het nodig dat kinderen op de basisschool al leren omgaan met digitaal geld? TrendStrateeg Lieke Lamb van Future Expertise Center, legt het uit “In deze steeds meer digitale wereld adviseer ik: start met contant zakgeld, dan houden ze makkelijker overzicht. Hebben ze dat eenmaal goed in de vingers, kies dan voor een eigen bankrekening en bankpas. Laat ze vertrouwd raken met een bank-app, laat ze routines leren zoals je pincode geheimhouden en ga met ze in gesprek over hun uitgaven. En heel belangrijk: leer ze overzicht te houden in een digitale wereld waar betalen steeds mobieler wordt en geld steeds minder tastbaar. Geld wisselt nu al contactloos van eigenaar door apparaten naast elkaar te houden. Nieuwe technieken maken dat in de nabije toekomst nóg abstracter. Kortom, zorg ervoor dat je kind bijblijft. Wacht niet totdat ze naar de middelbare school gaan.”

Kies voor een betaalrekening die bij jullie past

Ga samen met je kind op zoek naar een rekening die bij jullie past. Er zijn verschillen per bank. Denk aan:

  • Kiezen van een eigen pincode.
  • Pimpen van de pinpas met een eigen foto.
  • Cadeautjes bij het openen van een rekening.
  • Slimme geldtips voor kinderen en ouders.
  • Het instellen van pinlimieten op de pinpas.

Het kan zijn dat jouw kind kiest voor een andere bank dan jouw bank. Dat kan. Misschien kiest jouw kind bewust voor een duurzame bank. Of vinden jullie de geldtips een belangrijk pluspunt. Geen bankfiliaal in de buurt? Bijna alle rekeningen kunnen online worden geopend dus ook dat hoeft geen drempel te zijn.

Bankenapp

Download meteen de app op zowel de mobiel van je kind als van jezelf. Zo kan je kind snel het saldo opvragen en zien wanneer het zakgeld is gestort en dus overzicht houden. Ouders kunnen (tot 18 jaar) meekijken met alle geldstromen.

Ouders lezen ook deze artikelen:

Meer tips over zakgeld en financiële opvoeding? Volg Eurowijs op FacebookInstagram en Pinterest.