Het digitale betalingsverkeer is afgelopen jaren enorm ontwikkeld. Vooral contactloos betalen heeft een groei doorgemaakt. In 2019 waren 69% van alle pinbetalingen, contactloos. Kinderen betalen bijna alleen maar contactloos. Het is een makkelijke en snelle manier van betalen.

Regels rondom contactloos betalen

Met contactloos betalen kan je zonder het intoetsen van de pincode een bedrag betalen. Er zijn twee regels:

  • Er is een transactie limiet. Is het te betalen bedrag boven de € 50,-? Dan is het intoetsen van de pincode noodzakelijk.
  • Er is een cumulatief limiet. Pin je kleine bedragen maar komt het totaal na x betalingen boven € 100,- uit? Ook dan is het intoetsen van de pincode noodzakelijk.

 

Pinpas heeft waarde

Contactloos betalen is een veilige manier van betalen. Maar het is wel belangrijk om te realiseren dat de pinpas zonder pincode hierdoor waarde heeft. Raak je je pinpas kwijt? Dan kan er tot maximaal 50 euro van je pinpas worden afgehaald. Dus het goed opbergen van een pinpas is nog belangrijker geworden.

Voor kinderen heeft de pinpas geen waarde uitstraling. Daarom is het belangrijk om dit met je kind te bespreken.

Pincode wordt vaker vergeten

Uit onderzoek is gebleken dat door contactloos betalen, jongeren de pincode vaker vergeten. De pincode wordt weinig gebruikt en er zijn veel andere codes om te onthouden. Zoek daarom samen naar een ezelsbruggetje om de pincode te onthouden. Kan je kind zelf een pincode bepalen bij de bank? Bedenk dan een pincode die makkelijk te onthouden is maar niet makkelijk te ontdekken.

5 veilig pintips

Doordat geldcriminaliteit steeds vaker voorkomt is het belangrijk dat kinderen leren om veilig te pinnen. Uit onderzoek blijkt dat ouders vaak vergeten te vertellen hoe je veilig kan pinnen. De reden is dat ouders zelf niet goed genoeg op de hoogte zijn van de risico’s van digitaal geld en dit dus ook niet aan hun kinderen kunnen leren. 35% van de ouders weet bijvoorbeeld niet wat geldezels zijn.

In het blog ‘Geldcriminaliteit’ worden de drie belangrijkste vormen van geldcriminaliteit uitgelegd.

Ouders lezen ook deze artikelen:

Meer tips over geld en financiële opvoeding? Volg Eurowijs op FacebookInstagram en Pinterest.