Sparen kan voor kinderen best een uitdaging zijn. Het kan lang duren voor een spaardoel wordt bereikt en in die tijd zijn er nog heel veel andere leuke artikelen die de aandacht trekken. Het helpt als je samen de spaartijd gaat uitrekenen.

97% van de ouders vindt sparen belangrijk.

Reken de spaartijd uit

Heeft jouw kind een spaardoel? Schrijf het spaardoel op en noteer de prijs. Deel vervolgens het zakgeld bedrag dat jouw kind per week of maand krijgt door de artikelprijs. Zo weet jouw kind hoeveel weken of maanden er nog gespaard moet worden. En heb jij vaak gelijk een mooie gelegenheid voor het initiëren van klusjes.

Visualiseer met een spaarmeter

Maak vervolgens een spaarmeter zodat iedere week of maand een vakje kan worden ingekleurd. Zo is zichtbaar hoeveel er al gespaard is en wanneer het einde van het spaardoel in zicht is. Dit werkt beter dan dat spaargeld gewoon in de spaarpot verdwijnt.

Extra tip!

Voor het eerst sparen? Kies voor spaardoelen die op korte termijn gerealiseerd kunnen worden. Als je 2 euro zakgeld krijgt en je gaat sparen voor een tablet van 300 euro dan is het heel moeilijk om gemotiveerd te blijven.

Niet vergeten!

Heeft jouw kind het spaardoel bereikt? Maak er dan een speciaal moment van. Laat je kind zelf het artikel kopen, met eigen geld betalen en vraag of het artikel als cadeautje mag worden ingepakt.

Ouders lezen ook deze artikelen:

Meer tips over zakgeld en financiële opvoeding? Volg Eurowijs op FacebookInstagram en Pinterest.