Iedereen vindt sparen belangrijk. Het is fijn om geld achter de hand te hebben voor een later moment. Voor een grotere aankoop of voor een onverwachte uitgaven. Maar hoe leer je jouw kind sparen?

Bepaal de spaardoelen

Als kinderen mee gaan winkelen, zien ze vaak genoeg artikelen die ze graag willen hebben. In plaats van het direct te kopen, kan je afspreken dat ze hiervoor gaan sparen. Schrijf het spaardoel op en noteer de prijs. Bepaal samen hoeveel zakgeld er iedere week opzij wordt gezet voor het spaardoel.

Begin met kleine spaardoelen

Start jouw kind met sparen? Begin dan met kleine spaardoelen. Een doel dat ze in 2 of 3 weken halen. Dan is het sparen te overzien en ervaren ze snel hoe fijn het is om een spaardoel te halen. Dat helpt bij een volgend spaardoel.

Herinnering!

Tijdens de spaartijd komen kinderen vaak in de verleiding om het spaargeld toch uit te geven. Ze zien iets anders of hebben zich bedacht. Op die momenten is het goed om ze te herinneren aan hun gekozen spaardoel. Kinderen mogen natuurlijk van spaardoel veranderen maar laat ze er een nachtje over slapen en bepaal de volgende dag wat de keuze wordt.

Tip!

Maak een foto van het spaardoel en hang deze op een voor jouw kind zichtbare plek. Zo word je kind onbewust herinnerd en helpt het om sparen vol te houden.

Maak er een speciaal moment van

Heeft jouw kind het spaardoel bereikt? Maak er dan een speciaal moment van. Laat je kind zelf het artikel kopen, met eigen geld betalen en vraag of het artikel als cadeautje mag worden ingepakt.