Tot 13 jaar mogen kinderen nog niet werken en om goed te leren omgaan met geld, hebben kinderen geld nodig om te oefenen. Daarom is zakgeld (ook wel leergeld genoemd) een vorm waarmee kinderen kunnen oefenen.
Met eigen geld leer je bewustere keuzes maken
Niet alle ouders kiezen voor zakgeld. Omdat ze aangeven dat zij betalen voor de onkosten van de kinderen. Dat kan. Echter geld uitgeven van ouders is voor kinderen minder leerzaam. Je maakt andere keuzes als het geld niet van jezelf is.
41% van de kinderen t/m 12 jaar verdienen geld bij met klusjes.
Kies voor klusjes
Geef je geen zakgeld maar wil je je kind toch leren omgaan met geld? Kies dan voor een taakje in huis. Een taak waar je kind een vergoeding voor krijgt. Het moet dan echt gaan om extra activiteiten. Reguliere huishoudelijke taken hoeven niet met geld te worden beloond.
Maak afspraken
Het helpt om duidelijke afspraken te maken. Wat houdt de taak precies in? Is het een activiteit dat afgerond moet worden (auto wassen) of bepaal je een tijd (1 uur in de tuin werken)? En wat is de vergoeding? Bij het vaststellen van het bedrag is het fijn om te weten dat het uurloon van een 13 jarige rond € 2,50 per uur ligt. Zo kan je zelf bepalen wat een reëel bedrag is.
Klusjeslijst
Maak alvast een klusjeslijst. Zo ben je voorbereid op het moment dat jouw kind vraagt om een klusje. Dan kunnen ze meteen aan de slag.
Populaire taken zijn: Auto wassen, lege flessen wegbrengen, gras maaien, spelletjeskast schoonmaken en uitzoeken, huis stofzuigen, hond van de buren uitlaten, ramen wassen.
Filmpje ‘Klusjes voor geld of niet‘ komt uit het gratis Eurowijs lesmateriaal voor groep 4.