Nog meer weetjes

Italiaans
Het woord bank komt van het Italiaanse woord banca, de houten bank waaraan de geldwisselaars werkten.

Bank beginnen
Niet iedereen kan zomaar een bank beginnen. Hiervoor heb je een vergunning nodig van de Nederlandsche Bank (=DNB). Deze krijg je alleen als je je aan verschillende regels houdt. DNB controleert regelmatig of dit gebeurt.

Rente
Rente is geen vast bedrag. Het is een percentage. Dit percentage staat niet vast. Het kan iedere dag wisselen en per bank verschillen.

Aflossen
Als je een bedrag leent voor een grotere aankoop, bijvoorbeeld een scooter, dan kun je iedere maand een beetje terugbetalen. Dit noemen ze aflossen.

Terugbetalen
Vind jij het zelf ook zo vervelend als iemand geld heeft geleend en het niet teruggeeft? Denk hieraan als je zelf geld leent. Probeer het geld zo snel mogelijk terug te betalen.

Dezelfde pincode
Wist je dat jij misschien wel dezelfde pincode hebt als je buurjongen? Een pincode bestaat uit 4 cijfers. Hiermee zijn 10.000 verschillende combinaties te maken. Maar er zijn miljoenen pinpassen. Dus verschillende mensen kunnen dezelfde pincode hebben. Daarom heb je bij pinnen zowel een pinpas als een pincode nodig. Alleen als deze twee bij elkaar horen kun je betalen.

Vergeten
In ieder land raken jaarlijks miljoenen munten zoek. Ze zitten vaak in de broekzakken van buitenlandse toeristen die vergeten om ze om te wisselen. Of mensen verliezen ze of vergeten ze.

Muntmaat
Euromunten hebben verschillende maten, omdat geldautomaten anders het verschil niet herkennen. Er zijn series van 1, 2 en 5 cent, van 10, 20 en 50 cent én van 1 en 2 euro. Binnen zo’n serie is de kleur van het muntje hetzelfde en is ieder muntje met meer waarde een stukje groter dan de vorige.

Uitdaging
Hoeveel muntjes kun jij in 30 seconden stapelen? Het wereldrecord is 51 munten.

10 miljard
Wist je dat er in de hele wereld zo’n 10 miljard eurobankbiljetten in omloop zijn?

Duurste hamburger
Wist je dat de duurste hamburger bijna 400 euro kost? Deze hamburger kun je krijgen in een restaurant in New York. De hamburger is gemaakt van speciaal vlees dat is verpakt in bladgoud.

Geen zakgeld
Er zijn genoeg kinderen in Nederland en op andere plaatsen in de wereld die geen zakgeld krijgen. Zij kunnen niet sparen voor leuke cadeaus. Je kunt deze kinderen helpen door bijvoorbeeld het geld dat je verdient met klusjes aan een goed doel te schenken.

Regels voor klusjes
Wist je dat er ook regels zijn voor de huishoudelijke klusjes die je thuis doet? Je mag op een schooldag niet meer dan 2 uur tijd besteden aan afwassen, tafel dekken en opruimen. Hoeveel help jij thuis mee?

Zwart geld
Wist je dat het geld dat je verdient met zwart werken ook wel zwart geld wordt genoemd? Dat heeft dus niets te maken met de kleur van de munten en bankbiljetten. Het betekent dat je geen belasting en premie hebt betaald over dit geld.

Spaarpot
Weet je waarom een spaarpot meestal de vorm van een varken heeft? Vroeger hadden veel mensen een varken in de tuin lopen. Het varken kreeg het hele jaar voldoende eten zodat het lekker vet werd. Uiteindelijk werd het varken geslacht zodat de mensen voldoende vlees hadden om te eten. Een spaarpot lijkt op een varken. Het hele jaar stop je er muntjes in zodat je uiteindelijk veel geld hebt om iets van te kopen.

Proefjes
Je kunt vals geld herkennen met de volgende proefjes:
– Pak een magneet en houd ze bij de munten. De munten van 1 en 2 euro zijn licht magnetisch. De munten van 10, 20 en 50 eurocent zijn niet magnetisch en de munten van 1, 2 en 5 eurocent zijn sterk magnetisch.
– Laat de munten een voor een vallen op een hard oppervlak. Dan hoor je een heldere klank. Hoor je een dof geluid? Dan even goed checken of het geen valse munt is.
– Pak een stuk papier. Trek met de zijkant van een munt een lijn over het papier. Laat de munt een zwarte streep achter? Deze munt is zeker vals.

Week van het geld
Wist je dat er één keer per jaar een week van het geld wordt georganiseerd? Een week die in het teken staat van leren omgaan met geld. Op de site Week van het geld kun je alle informatie terug vinden.

terugbetalen

verschillende euromuntenmaten

10 miljard eurobiljetten

probeer de proefjes!