Misschien heb je het al weleens gehoord of gelezen. In Nederland leeft 1 op de 9 kinderen in armoede. Maar wat is armoede nu eigenlijk? Je leeft in armoede als je ouders te weinig geld hebben voor de belangrijkste zaken die iedereen nodig heeft. Zoals bijvoorbeeld eten, drinken en kleding. Maar denk ook aan het zorgen voor een plek waar je kan wonen.

Wat gaat er mis?

Als ouders arm zijn betekent dat niet altijd dat ze niet goed kunnen omgaan met geld. Soms hebben ouders geen werk of zijn ze ziek. Het kan ook dat ze te weinig geld verdienen of schulden hebben. Het kan dus aan heel veel zaken liggen.

Het effect van armoede

Het is natuurlijk heel erg als ouders niet genoeg geld hebben voor eten en drinken. Maar het betekent ook dat de kinderen daardoor vaak niet kunnen sporten, mee op schoolreisje kunnen of dat er geen geld is voor het vieren van een verjaardag.

Wil je helpen?

Stichting Jarige Job zorgt ervoor dat ieder kind in Nederland toch een verjaardag kan vieren. Maar ze kunnen jouw hulp natuurlijk goed gebruiken. Misschien kan je met jouw klas een actie opzetten. Of je kan jouw spreekbeurt houden over Stichting Jarige Job, zodat meer kinderen weten wat het is.

Op de site van de Kinderombudsman kan je vragen stellen over het onderwerp armoede en nog veel meer andere onderwerpen.

 

Veel gelezen artikel: Waarom heet zakgeld, zakgeld?