Verdienen en uitgeven

Geld verdienen

Wil je iets kopen of geld sparen, dan kun je geld verdienen door klusjes te doen. Bijvoorbeeld het gras maaien, de auto wassen of helpen in de tuin. Het is slim als je vooraf samen met je ouders bepaalt hoeveel geld je voor een klusje krijgt. Ben je liever eigen ondernemer? Maak of verzamel dan artikelen en verkoop ze. Bak bijvoorbeeld een cake en verkoop de plakken tijdens een rommelmarkt. Reken van tevoren uit hoeveel geld je kwijt bent aan de ingrediënten, en zorg dat je opbrengsten hoger zijn dan de kosten die je hebt gemaakt. Ook kun je een zakcentje verdienen met een bijbaantje. Folders rondbrengen, vakken vullen in de supermarkt en oppassen zijn populaire bijbaantjes. Je mag vanaf je 13e jaar vakantiewerk doen. Tot 12 jaar mag je maximaal 2 uur aan klusjes per dag besteden.

Werken

Als je gaat werken, maak je met je baas afspraken over je werk, werkuren en loon. Ook zet hij geld voor je opzij zodat je belastingen en premies kunt afdragen. Als je dan ziek wordt en niet kunt werken, krijg je toch salaris. Sommige mensen willen het geld liever voor zichzelf houden en werken ‘zwart’. Ze verdienen meer, maar krijgen geen salaris als ze ziek zijn. Nog een groot nadeel: zwart werken is verboden.

Omgaan met geld

Geld kun je maar één keer uitgeven. Daarom is het belangrijk om te weten hoeveel geld je hebt. Vervolgens kijk je hoeveel datgene wat je wilt hebben kost en hoeveel je ervoor over hebt. Heb je je keuze gemaakt? Vergeet dan niet naar de prijs en kwaliteit te kijken. Prijzen verschillen vaak per winkel. Service en garantie zijn ook belangrijk, voor als datgene wat je wilt kopen kapot gaat. Na wat onderzoek weet je zeker dat je een goede aankoop doet waar je veel plezier van hebt. Dát is goed omgaan met geld.

hoe kan ik geld verdienen?

afspraken maken