Vrijwel elke ouder (97%) vindt het heel belangrijk dat hun kind goed met geld kan omgaan. Maar hoe je dit aanpakt en wat hierbij belangrijk is, is nog niet altijd duidelijk. In dit artikel delen we de uitkomsten uit het onderzoek ‘leren omgaan met geld’ en geven we veel praktische tips om thuis mee aan de slag te gaan.

Zakgeld

Er bestaan geen vaste regels over zakgeld. Iedere ouder kan zelf bepalen wanneer je begint met zakgeld geven en hoeveel zakgeld je geeft. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 60% van alle kinderen tussen 4 en 12 jaar krijgt zakgeld. Van deze kinderen krijgt 60% het zakgeld geheel of gedeeltelijk digitaal. Bijna een kwart van de kinderen ontvangen hun zakgeld volledig digitaal. Wil je weten hoeveel zakgeld kinderen op de basisschool gemiddeld per week krijgen? Download hier het zakgeld overzicht.

Wat opvalt is dat 80% van de ouders geen afspraken maakt met hun kinderen over sparen met zakgeld, terwijl ouders sparen wel enorm belangrijk vinden. TrendStrateeg Lieke Lamb van Future Expertise Center zegt hierop: “De invloed van social media en influencers op kinderen is groot. Zij verleiden kinderen tot (impuls-) aankopen. De drempel wordt nog eens extra verlaagd door het gemak van online aankopen. Daarom is het raadzaam vooraf afspraken te maken om vervelende gesprekken te voorkomen als het te laat is.”

Top 5 waar kinderen hun geld aan besteden

 1. Kleine speeltjes/accessoires/gadgets (34%)
 2. Snoep en snacks (28%)
 3. Bouwspeelgoed (28%)
 4. Game of apps (of aankopen in een game of app) (26%)
 5. Hobbymateriaal (bijvoorbeeld teken- of knutselspullen) (22%)

3 Zakgeldtips voor ouders

 1. Geef zakgeld en maak er afspraken over. Ga in gesprek over geld. Door zakgeld leren kinderen omgaan met geld en de waarde van geld kennen. Zakgeld is leergeld.Download een zakgeld contract
 2. Start op jonge leeftijd al met het geven van digitaal zakgeld. Geef het zakgeld eerst contant én digitaal, en laat zien wat er in de bankapp gebeurt op de rekening.
 3. Geef kinderen de vrijheid om ook miskopen te kunnen doen. Zo ervaren ze en zien ze in dat ze het beter aan iets anders hadden kunnen uitgeven.

Een eigen pinpas

Het is bekend dat kinderen op jonge leeftijd leren omgaan met geld, schulden op latere leeftijd kan voorkomen. In de huidige digitale wereld is het ook belangrijk dat kinderen goed leren omgaan met digitaal geld.

Lieke Lamb  geeft aan: “Zorg ervoor dat je kind bijblijft. Wacht niet totdat ze naar de middelbare school gaan. Kies voor een eigen bankrekening en bankpas. Laat ze vertrouwd raken met een bank-app, laat ze routines leren zoals je pincode geheimhouden en ga met ze in gesprek over hun uitgaven. En heel belangrijk: leer ze overzicht te houden in een digitale wereld waar betalen steeds mobieler wordt en geld steeds minder tastbaar. Geld wisselt nu al contactloos van eigenaar door apparaten naast elkaar te houden. Nieuwe technieken maken dat in de nabije toekomst nóg abstracter.”

Lees het artikel ‘Kies voor een betaalrekening die bij jullie past’.

Geldcriminaliteit

Geldcriminaliteit is afgelopen jaren enorm gegroeid. En ook kinderen en jongeren zijn steeds vaker slachtoffer. Het is daarom belangrijk om kinderen goed voor te lichten. Over veilig pinnen én over de verschillende vormen van geldcriminaliteit. Zo wordt de kans dat ze slachtoffer worden vele malen kleiner.

Pintips

Uit onderzoek blijkt dat ouders nog maar weinig pintips delen.

 • Deel nooit je pincode met iemand (72% doet dit nog niet).
 • Berg je pinpas altijd veilig op  (56% doet dit nog niet).
 • Schrijf je pincode niet op een briefje (43% doet dit nog niet).
 • Houd je handen boven de toetsen als je je pincode intypt (33% doet dit nog niet).
 • Laat je niet afleiden tijdens het pinnen (30% doet dit nog niet).

Kijktip

Everon Hooi geeft in dit filmpje antwoord op de vraag ‘Wie weet allemaal jouw pincode?.

Geldcriminaliteit

Ook geldcriminaliteit is een onderwerp dat nog niet vaak wordt besproken tussen ouder en kind. De reden is dat ouders zelf niet goed genoeg op de hoogte zijn van de risico’s van digitaal geld en dit dus ook niet aan hun kinderen kunnen leren. 35% van de ouders weet bijvoorbeeld niet wat geldezels (zijn.

Weet jij welke drie vormen van geldcriminaliteit ook slachtoffers maken onder jongeren? Lees het blog ‘Geldcriminaliteit

3 Belangrijkste tips voor ouders

Als we alle onderzoeksresultaten op een rijtje zetten dan blijven er 3 belangrijke tips over:

 1. Geef zakgeld en maak er afspraken over. Ga in gesprek over geld. Door zakgeld leren kinderen omgaan met geld en de waarde van geld kennen. Zakgeld is leergeld.
 2. Start op jonge leeftijd al met het geven van digitaal zakgeld. Geef het zakgeld eerst contant én digitaal, en laat zien wat er in de bankapp gebeurt op de rekening.
 3. Geef kinderen de vrijheid om ook miskopen te kunnen doen. Zo ervaren ze en zien ze in dat ze het beter aan iets anders hadden kunnen uitgeven.

Eurowijs lesmateriaal

We weten dat als we kinderen al vroeg helpen bij het ontwikkelen van financiële vaardigheden, de kans op een financieel onbezorgder leven later vergroot. Het onderwijs kan daarom gratis gebruiken maken van het lesmateriaal van Eurowijs. Voor iedere groep van het basisonderwijs is er passend lesmateriaal beschikbaar. Zowel online als fysiek.

Sta jij voor de klas of vind je het als ouder belangrijk dat op school aandacht wordt gegeven aan financiële educatie? Bekijk dan op eurowijs.nl naar de verschillende lesmaterialen.


Nog meer lezen?