Vals geld ontdek je door goed naar de bankbiljetten te kijken, te kantelen en te voelen. Er zijn verschillende echtheidskenmerken verwerkt in de bankbiljetten. Die kun je in drie stappen ontdekken: kijken, kantelen en voelen.

  1. Houd het biljet tegen het licht. In het watermerk verschijnt het portret van prinses Europa en de waarde van het biljet. Bij een biljet van 5 euro is dit getal 5. Het getal licht sterker op. Op een donkere ondergrond wordt het watermerk, en vooral het getal, donkerder.
  2. Kantel het biljet en zie de verschillende kleureffecten  (= hologram) bij prinses Europa en rond het gebouwtje.
  3. Voel de voorkant van het biljet. Vooral de lijntjes aan de linker- en rechterkant zijn goed voelbaar.

Met de DNB app kun je je geld heel makkelijk checken.
Weet jij al alles over echt en vals geld? Doe dan de quiz.

Het verschil tussen nep geld en vals geld

We gebruiken de woorden nep en vals door elkaar, maar toch is er een verschil. Bij nep geld gaat het heel duidelijk om geld dat niet echt is. Er staat bijvoorbeeld ook ‘copy’ of ‘specimen’ op. Het heeft een andere kleur of een ander formaat. Bijvoorbeeld speelgoed geld dat je gebruikt om winkeltje te spelen. Nep geld kopen is niet strafbaar.

Bij vals geld gaat het om geld dat echt bewust is nagemaakt. Criminelen doen heel veel moeite om vals geld te maken. In het geld zit bijvoorbeeld ook het hologram en het watermerk. Criminele maken dit valse geld om er ook echt mee te gaan betalen. Daarom valt het onder een criminele activiteit. Dit is strafbaar.

Weet jij wat je moet doen met vals geld?