Pas extra goed op voor geldcriminelen!

Geldcriminelen zijn er jammer genoeg altijd. Maar omdat er op dit moment veel verandert en er veel onrust is, maken geldcriminelen hier misbruik van.

Zo sturen ze bijvoorbeeld mailtjes waarin staat dat pinpassen worden vervangen voor ‘schone’ pinpassen. Of ze bieden hulp aan ouderen mensen om boodschappen te halen, maar pinnen vervolgens de rekening leeg. En ook sms berichtjes en appjes waarbij de criminelen proberen om aan geld of gegevens te komen, zijn er op dit moment heel veel.

Dit moet je onthouden!

Het allerbelangrijkste om te onthouden:
Banken of overheidsinstellingen (zoals politie, de belastingdienst) vragen nooit om jouw persoonlijke gegevens. Krijg jij een mailtje of appje met een vreemd verzoek of een linkje? Laat het meteen aan jouw ouders zien.

Weet jij bijvoorbeeld wat smishing is? Lees dit artikel.

Het corona virus

Er is een nieuw virus dat het coronavirus heet. Het grote nadeel van het virus is dat het heel besmettelijk is. Sommige mensen worden van dit virus een beetje ziek, een soort verkoudheid. Maar andere mensen en vooral oudere mensen kunnen heel erg ziek worden. Zelfs zo ziek dat ze in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Omdat er nog geen medicijn is tegen corona, gaan er soms ook mensen dood.

Wat kan jij doen om de verspreiding van het virus te voorkomen?

  • Was vaak je handen
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Raak andere kinderen niet aan
  • Hou minimaal 1,5 meter afstand van andere mensen

Extra uitleg

Het jeugdjournaal heeft een filmpje gedeeld waarop je ziet hoe belangrijk het gebruik van zeep is. Interessant om te kijken!