Wist je dat een hacker simpele wachtwoorden binnen 3 seconden kraakt? Het is dus heel belangrijk dat je een perfect wachtwoord gebruikt zodat niemand toegang krijgt tot jouw persoonlijke (bank)gegevens. Dat kan met de wachtwoorden kraaktest.

Wat is een perfect wachtwoord?

De wachtwoorden 123456, football en iloveyou zijn niet zo perfect. Dit zijn wachtwoorden die in het top 10 lijstje staan van meest gebruikte wachtwoorden.

Voor een perfect wachtwoord is het slim om eerst een wachtwoord lang te maken. Bijvoorbeeld een complete zin zoals: ‘Ik wil 1.000 euro zakgeld per week!’. En hierna deze zin korter te maken door alleen de eerste letter of cijfer te gebruiken. Dan krijg je ‘Iw1ezpw!’

Test je wachtwoord

Wil je jouw (nieuwe) wachtwoord testen? Doe de wachtwoorden kraaktest.

Psst… als je iedere 3 maanden je wachtwoord verandert, maak je het criminelen extra moeilijk.

Wachtwoordenmanager

Vind je het moeilijk om alle wachtwoorden te onthouden? Dan kan je ook gebruik maken van een wachtwoordenmanager. Dit is een soort digitale ‘kluis’ waarin alle wachtwoorden worden bewaard. Dan wordt je gebruikersnaam en wachtwoord automatisch gevuld, als je op een site komt.

Een wachtwoordenmanager is veilig maar het is natuurlijk wel belangrijk om ook voor de wachtwoordmanager een sterk wachtwoord te kiezen.

Heb je gehoord van tweestapsverificatie?

Een tweestapsverificatie is een dubbele beveiliging om het criminelen nog moeilijker te maken. Je hebt een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Maar ook een extra code die je via mail of app wordt toegestuurd.

Dus wil je goed beveiligd zijn? Kies dan voor een sterk wachtwoord én voor een tweestapsverificatie.

 

Lees ook het artikel: Criminelen gebruiken ook WhatsApp