Mobiel betalen en contactloos afrekenen

Mobiel bankieren

Je kunt je bankrekening bekijken op je mobiele telefoon. Hiervoor moet je een aparte app downloaden: de mobiel bankieren app van jouw bank. De eerste keer dat je de app gebruikt, moet je deze eenmaal aanmelden, zodat je bankgegevens worden gekoppeld aan de app. Daarna kun je inloggen met de door jou zelf gekozen vijfcijferige pincode. Zo kun je altijd makkelijk bekijken hoeveel geld er op je rekening staat. Ook kun je eenvoudig geld overboeken naar anderen.

Mobiel betalen zonder bankpas

Je kunt betalen met je mobiele telefoon zonder dat je hiervoor een bankpasje nodig hebt. Dit heet mobiel betalen. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt dit doen via een aparte app: een soort digitale portemonnee waarin je geld stopt. Dit doe je door er vanaf je bankrekening geld naar over te boeken. Vanuit de app kun je vervolgens betalen in online winkels of in echte winkels. Dit kan nog niet met alle mobiele telefoons. Momenteel zijn alleen telefoons geschikt die draadloos kunnen communiceren met het apparaat in de winkel waarin je normaal je bankpas stopt. In de toekomst heb je waarschijnlijk geen aparte app nodig, dan is dit direct gekoppeld aan je mobiel bankieren app.

Mobiel betalen via SMS

Een andere mogelijkheid is mobiel betalen via SMS. Op het moment dat je moet afrekenen, stuur je een SMS naar een speciaal, vaak duur telefoonnummer. Zij halen het geld van je beltegoed af, waarna je vervolgens een SMS met een code terugkrijgt waarmee je kunt betalen. Het fijne is dat je op deze manier altijd op een veilige manier geld bij de hand hebt. Het nadeel van betalen via SMS is dat je ook moet betalen voor het versturen van de sms. Bovendien moet je, bijvoorbeeld bij de aanschaf van een nieuwe ringtone, altijd goed controleren of je eenmalig iets koopt of dat ze stiekem toestemming vragen om iedere maand een nieuwe ringtone toe te sturen, waarvoor je dan verplicht iedere maand moet betalen!

Contactloos betalen

Contactloos betalen doe je wel met je bankpas. Dit is nog niet met iedere bankpas mogelijk, deze moet er wel geschikt voor zijn. Een contactloze betaalpas hoef je niet meer in het apparaat te stoppen, maar alleen maar dicht in de buurt van het apparaat te houden. Tot 25 euro hoef je geen pincode meer in te typen. Voor grotere bedragen moet je voor de veiligheid nog wel je pincode invoeren. Het voordeel van contactloos betalen is dat je veel sneller kunt afrekenen en criminelen je gegevens niet kunnen afkijken. Voor de veiligheid worden de gegevens tussen de pas en de automaat in geheimtaal verzonden. Zo kan niemand de gegevens misbruiken.

mobiel betalen

mobiel betalen zonder bankpas

contactloos betalen