Digitaal betalen

Digitaal betalen

Op internet kun je spullen kopen bij webshops. Als je iets koopt, kun je betalen via iDEAL. Als je in de webshop op het logo van iDEAL klikt, kun je aangeven bij welke bank jij jouw bankrekening hebt. Hierna wordt er een veilige verbinding gemaakt met de internetbankierenpagina van jouw bank en kun je digitaal betalen.

Internetbankieren

Met internetbankieren regel je jouw geldzaken veilig via de computer. Via de website van de bank kun je op een speciale manier inloggen. Je komt dan op een beveiligde pagina waarop alle gegevens over jouw bankrekening staan. Je ziet hoeveel geld je op je bankrekening hebt staan en wanneer en hoeveel geld je hebt uitgegeven, zodat je precies weet wat je besteedt. Er staat ook wanneer je geld hebt ontvangen en van wie. Je kunt er ook geld overmaken naar anderen.

Phishing

Criminelen proberen ook via internetbankieren bij jouw geld te komen. Ze doen dit door continu te vissen naar bankgegevens. Ze noemen dit phishing (spreek je uit als fishing). Criminelen sturen een mail waarin ze bijvoorbeeld zeggen dat er iets is misgegaan met de bank en dat het fijn zou zijn als je je gegevens wilt checken. Alleen in plaats van naar de beveiligde site van de bank word je naar een valse website gestuurd. Op het moment dat je jouw bankrekeningnummer en pincode intoetst, gaat de crimineel deze gegevens meteen gebruiken om jouw geld over te boeken naar zijn bankrekening. Doordat de mail er vaak heel echt uitziet, zijn er genoeg mensen die hier intrappen. Wees daarom verstandig: geef je bankgegevens en je pincode nooit af. Zelfs niet aan een echte bankmedewerker of een politieagent. Deze gegevens zijn geheim en alleen van jou en banken zullen jou NOOIT om je pincode vragen.

iDEAL betalen

internetbankieren

phishing