Boeven

Zakkenrollers

Weet jij wat zakkenrollers zijn? Dit zijn criminelen die proberen om je portemonnee uit je tas of zak te halen. Ze doen dit door je bijvoorbeeld een duw te geven of de weg te vragen. Of ze werken in groepjes. De ene persoon vraagt de weg en de andere persoon pakt razendsnel je portemonnee uit je tas of zak.

Het is heel vervelend als je portemonnee is meegenomen. Je bent al je contante geld én je pasjes kwijt. Het is slim om dan meteen je bankpas te laten blokkeren, zodat de zakkenrollers ook niet gaan proberen om je digitale geld te stelen. Dus pas altijd goed op je portemonnee. Stop geld en waardevolle voorwerpen goed weg, neem niet meer geld mee dan je nodig hebt en houd je tas altijd goed bij je.

Phishing

Er zijn ook criminelen die via internetbankieren bij jouw geld willen komen. Ze doen dit door te vissen naar bankgegevens. Dit wordt phishing genoemd (spreek je uit als fishing). Je ontvangt een mail waarin staat dat er iets is misgegaan met de bank en dat het belangrijk is als je je gegevens wilt checken. Je komt alleen niet op de beveiligde site van de bank, maar je wordt naar een valse website gestuurd. Zodra je jouw bankrekeningnummer en pincode intoetst, gaat de crimineel jouw gegevens gebruiken om jouw geld over te boeken naar zijn bankrekening. De phishingmails zien er heel echt uit waardoor er genoeg mensen zijn die hier intrappen. Wees altijd verstandig: geef je bankgegevens en je pincode nooit af. Zelfs niet aan een bankmedewerker of aan de koning. Banken zullen NOOIT om je pincode vragen, dus je moet het nooit geven.

Skimming

Naast phishing bestaat er ook skimming. Een skimmer is een boef die je onzichtbare geld wil stelen. Een soort moderne zakkenroller. Bij skimming wordt de magneetstrip (zwarte balk achterop je pinpas) gekopieerd doordat ze een klein apparaatje over de pasinvoer van een geldautomaat plaatsen. Ze kijken ook stiekem mee over je schouder om je pincode af te kijken en zo hebben ze een kopie van jouw pinpas en de pincode. Doordat er nu op iedere pinpas ook een chip (het kleine zilveren vierkantje op de voorkant van je pinpas) is geplaatst is het voor skimmers bijna onmogelijk geworden om een pinpas te kopiëren. Buiten Europa maken landen nog wel gebruik van de magneetstrip. Omdat daar de kans op skimming nog vrij groot is hebben alle banken besloten onze pinpassen alleen binnen Europa te laten werken. Als je verder weg gaat, dan moet je even bellen naar je bank en wordt dit snel geregeld.

Babbeltruc

Nu de truc met de magneetstrip steeds minder goed werkt, proberen criminelen nog steeds mensen af te leiden om zo aan een pinpas én pincode te komen. Ze noemen dit ook wel een babbeltruc. Het is dus erg belangrijk dat je, als je pint, altijd je hand boven het pinautomaat houdt zodat het voor anderen niet mogelijk is om jouw pincode af te kijken. En laat je tijdens het pinnen NOOIT afleiden door iemand die bijvoorbeeld de weg vraagt!

pas op: zakkenroller!

wat is phishing?

wat is skimmen?

Babbeltruc