Waarom willen winkels dat klanten zoveel mogelijk contactloos betalen?

Als je met contant geld betaalt dan bestaat de kans dat de handen van een klant en de caissière elkaar aanraken. En dat willen we nu even niet. Net zoals elkaar de handen schudden ook niet verstandig is. Via de handen kan het corona virus namelijk worden doorgegeven.

Met contant geld betalen mag nog wel. Bij de kassa staat vaak een apart bakje waarin je het geld kunt leggen. En ook het wisselgeld krijg je via het bakje terug.

Maar de winkels hebben het liefste dat je met je pinpas betaalt. Dan weet je zeker dat handen elkaar niet raken.

Chinese biljetten gaan in quarantaine

De Chinese regering heeft besloten om alle bankbiljetten in het land in quarantaine te houden. Op deze manier worden eventuele virussen niet verspreid. Het RIVM in Nederland heeft nog geen bewijs dat het corona virus via bankbiljetten kan worden overgedragen. Maar voor de zekerheid adviseren zij om contactloos te betalen.

Pinautomaten worden heel vaak schoongemaakt

De toetsen van een pinautomaat worden nu veel vaker aangeraakt. Daarom maken winkeliers de pinautomaten deze tijd extra vaak schoon. Net zoals bijvoorbeeld de winkelkarretjes en alle deurklinken van winkels.

Dit is niet zo handig…

Wist je dat er een Chinese vrouw was die haar geld zelf wilde schoonmaken? Ze stopte het geld in een magnetron om het te verwarmen. In plaats van dat het geld schoon werd, ontstond er brand en waren alle bankbiljetten zwart. Gelukkig heeft de bank het geld omgewisseld voor nieuwe biljetten. Maar wel met het verzoek of de vrouw voorlopig contactloos wil betalen…

Pas je deze tijd wel extra goed op voor geldcriminelen! Lees hier waarom.

Het corona virus

Er is een nieuw virus dat het coronavirus heet. Het grote nadeel van het virus is dat het heel besmettelijk is. Sommige mensen worden van dit virus een beetje ziek, een soort verkoudheid. Maar andere mensen en vooral oudere mensen kunnen heel erg ziek worden. Zelfs zo ziek dat ze in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Omdat er nog geen medicijn is tegen corona, gaan er soms ook mensen dood.

Wat kan jij doen om de verspreiding van het virus te voorkomen?

  • Was vaak je handen
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Raak andere kinderen niet aan
  • Hou minimaal 1,5 meter afstand van andere mensen

Extra uitleg

Het jeugdjournaal heeft een filmpje gemaakt, wat mag je nu wel doen en wat mag je niet doen. Interessant om te kijken!