Sparen

Geld sparen

Sparen betekent dat je geld bewaart voor een later moment. Het is slim als je geld spaart. Dan kun je bijvoorbeeld een keer iets duurs kopen, zoals een tablet of een mobiele telefoon. Het is ook fijn om extra geld te hebben als er iets kapot gaat. Bijvoorbeeld als je telefoon het niet meer doet, omdat hij in het water is gevallen. Dan kun je (als het moet) meteen een nieuwe kopen in plaats van dat je moet beginnen met sparen.

Spaartijd

Spaartijd is het aantal weken dat je moet sparen om een artikel van je spaarlijstje te kunnen kopen. Hier is een som voor. Je deelt de prijs van het artikel door je zakgeld. Stel dat je een spel van 20 euro wilt en je krijgt iedere week 2 euro zakgeld. Dan is je spaartijd € 20,- : € 2,- = 10 weken sparen. Vind je dit te lang duren, dan kan je er natuurlijk altijd voor kiezen om extra klusjes te doen!

Spaarpot of spaarrekening

Geld wordt vaak bewaard in een spaarpot. Zo kan je er makkelijk bij. Als je geld kunt missen en apart wilt zetten, kun je het beter op een bankrekening storten. Het grote voordeel van een spaarrekening is dat je een rente ontvangt. Kijk voordat je een bankrekening opent goed naar de regels van zo’n rekening. Bijvoorbeeld of je altijd je geld kunt opnemen of dat het geld voor een aantal jaar vaststaat.

Spaartips

  • Als je een spaarpot met een slotje hebt, kun je de sleutel aan je ouders geven. Dan kom je niet in de verleiding om er toch wat geld uit te halen.
  • Als je gepast geld meeneemt, kom je niet in de verleiding om meer te kopen als je andere leuke dingen in de winkel ziet.
  • Heb je beloofd om te trakteren op een taartje? Bak een cake en stop het geld dat je bespaard hebt in je spaarpot.
  • Neem geen telefoonabonnement, maar bel met een prepaidkaart. Hierdoor heb je veel sneller in de gaten hoeveel geld je kwijt bent.
  • Open een spaarrekening speciaal voor je spaardoel.
  • Ga op zoek naar gratis uitjes met vriendjes en vriendinnetjes.
  • Goedkope cadeaus: een tegoedbon voor 1x de tuin harken, 3x auto wassen of 5x de afwas doen.

Kijk en vergelijk jeugdrekeningen >>

sparen vroeger

hoe spaar jij?

spaartips