Pinnen

Geld pinnen

Als je een betaalrekening opent, krijg je een pinpas en een pincode. Met deze rekening, pinpas en code kun je op verschillende manieren betalen en pinnen. Pinnen is een onzichtbare manier van betalen. Het geld komt niet uit je portemonnee, maar wordt van je bankrekening afgehaald. PIN staat voor Persoonlijk Identificatie Nummer, een geheime code die jij alleen kent en die je altijd nodig hebt als je met je betaalpas wil betalen of geld wilt opnemen. Zo kan niemand er misbruik van maken. Zelfs je eigen bank weet jouw pincode niet!

Waar kan ik geld pinnen?

Je kunt pinnen bij een geldautomaat en bij winkels. Als je pint bij een geldautomaat kies je het bedrag dat je wilt pinnen, waarna de automaat je het contante geld geeft. In een winkel betaal je aan de kassa met je pinpas en pincode. Het bedrag dat je pint, wordt dan rechtstreeks van je rekening gehaald. Je ziet het geld niet.

Retourpinnen

Een nieuwe ontwikkeling is het retourpinnen. Stel dat je met je pinpas hebt betaald, maar je het artikel terugbrengt naar de winkel. Dan geeft de winkelier nu het geld nog contant terug. Binnenkort kan de winkelier het bedrag terug pinnen, oftewel retourpinnen. Het geld wordt dan teruggeboekt op je bankrekening. Retourpinnen kan nog niet in alle winkels.

Skimming

Skimmers zijn criminelen die onzichtbaar geld willen stelen. Een soort modernere versie van een boef dus. Vroeger gebruikten skimmers een apparaatje die ze over de pasinvoer plaatsten. Zo konden ze de magneetstrip – de zwarte balk op de achterkant van de pinpas – kopiĆ«ren. Ze keken dan over je schouder mee om je pincode af te kijken en zo hadden ze een kopie van jouw pinpas en de code te pakken.

Gelukkig zit er nu op elke pinpas ook een chip (het kleine zilveren vierkantje op de voorkant van je pinpas). Door deze chip op de pinpas is het voor skimmers bijna onmogelijk geworden om een pinpas te kopiƫren. In Europa is skimmen via de magneetstrip dan ook nagenoeg uitgeroeid. In veel landen buiten Europa maken ze nog wel gebruik van de magneetstrip. Daarom hebben alle banken besloten onze pinpassen alleen binnen Europa te laten werken. Ga je naar een land buiten Europa, dan kan je dit zelf aangeven bij je bank. Zij zorgen er dan voor dat je ook buiten Europa kunt pinnen. Een slimme en veilige maatregel dus!

Nu de truc met de magneetstrip niet meer werkt, proberen boeven pinnende mensen af te leiden om zo achter hun pincode te komen. Ze noemen dit ook wel een babbeltruc. Of ze proberen je pinpas te stelen, ook weer met een babbeltruc. Het is dus erg belangrijk dat je, als je pint, altijd je hand boven het pinautomaat houdt zodat het niet mogelijk is voor anderen om jouw pincode af te kijken. Laat je tijdens het pinnen dan ook NOOIT afleiden door iemand die bijvoorbeeld de weg vraagt!

hoe werkt een pinautomaat?

de pinautomaat

wat is skimming?