Lenen, schulden & hypotheken

Geld lenen

Soms heb je geen geduld om te sparen voor iets. Je kunt dan geld lenen. Van je ouders of van je vrienden. Het geleende geld moet je natuurlijk wel terugbetalen. Het liefst zo snel mogelijk. Denk daarom goed na als je iets wilt kopen waarvoor je zelf geen geld hebt. Heb je het wel direct nodig? Reken uit hoe lang het duurt om iemand terug te betalen. En bedenk je dat je je geld nergens anders aan kunt uitgeven tot je schuld is afbetaald. Kies je ervoor geld te lenen, maak dan goede afspraken wanneer je het geld teruggeeft. Als je van je ouders leent, kun je bijvoorbeeld afspreken dat je voorlopig geen zakgeld meer krijgt of dat je extra klussen in huis zult doen.

Hypotheek

Je hebt goedkope huizen en hele dure huizen. Maar gemiddeld kost een huis in Nederland 225.000 euro. Dat is veel geld. Niet iedereen heeft dat op een spaarrekening staan. Daarom kun je bij de bank een hypotheek afsluiten. Een hypotheek is een speciale lening waarmee je een huis kunt kopen. Meestal sluit je deze lening af voor 30 jaar. In 30 jaar tijd moet je de lening terugbetalen. Er zijn verschillende hypotheken met verschillende regels hoe je moet terug betalen.

Omdat het om een groot bedrag gaat, is het heel belangrijk dat je bij een hypotheek goed naar alle verschillen kijkt. Er zitten bijvoorbeeld ook verschillen in rente. En 1% rente verschil klinkt misschien niet veel, maar op een groot bedrag kan dit heel veel geld zijn.

je geld op, wat nu?

hypotheek