Internetbankieren en mobiel betalen

Internetbankieren

Met internetbankieren kun je jouw geldzaken veilig via de computer regelen. Via de website van de bank kun je op een speciale manier inloggen. Je komt dan op een beveiligde pagina waarin alle gegevens staan over jouw bankrekening: hoeveel geld je op je bankrekening hebt staan, wanneer en hoeveel geld je hebt uitgegeven en wanneer je geld hebt ontvangen en van wie. Zo heb je een compleet overzicht en weet je altijd hoeveel geld je hebt. Je kunt met internetbankieren ook betalen. De bank zorgt er vervolgens voor dat het geld van jouw rekening afgaat en bij iemand anders erbij komt. Zo regel je je bankzaken online.

Mobiel betalen

Bijna alle banken hebben een app voor de smartphone. Hierdoor kunnen mensen met hun mobiele telefoon ook hun bankzaken regelen. Steeds meer mensen gaan mobiel betalen. Omdat je jouw mobiele telefoon altijd bij je hebt, is het vaak handiger en sneller.

Online aankopen betalen

Als je iets in een online winkel hebt gekocht (een webshop), dan moet je ook online betalen. Dat doe je niet rechtstreeks vanaf je betaalekening, maar via iDEAL. Je klikt in de webshop op het iDEAL-logo, waarna je kunt aangeven bij welke bank jij jouw bankrekening hebt. Hierna wordt er een veilige verbinding gemaakt met de internetbankierenpagina van je bank en kun je online betalen.

Criminelen willen je geld stelen via phishing

Criminelen proberen ook via internetbankieren bij jouw geld te komen. Ze proberen mensen te verleiden om bankgegevens af te geven. We noemen dit phishing (spreek je uit als fishing). Criminelen sturen je een e-mail, die lijkt op een e-mail van jouw bank, waarin ze aangeven dat het nodig is om je bankgegevens te checken. Als je klikt op de link die ze hebben meegestuurd, kom je niet op de beveiligde site van de bank, maar word je naar een valse website gestuurd. Daar kan de crimineel meelezen wanneer je je wachtwoord intikt. Geef daarom nooit je bankgegevens en pincode af aan anderen. Zelfs niet aan een echte bankmedewerker of een politieagent. Deze gegevens zijn geheim en alleen van jou. Een bank zal ook nooit deze gegevens aan jou vragen!

internetbankieren

iDEAL betalen

wat is phishing?